Sygeplejersker frygter nedskæringer
Bekymring over udmelding fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet om, at der kan spares 550 sygeplejerskestillinger i de danske kommuner
"Vi ønsker sygeplejersker på banen igen." Sådan indleder tillidsrepræsentanterne for de kommunale sygeplejersker i Frederiksborg Amt en erklæring, de har forfattet. Sygeplejerskerne er gået på barrikaderne, efter at det er kommet frem, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet på landsplan forventer at spare 550 hjemmesygeplejersker væk som følge af et nyt elektronisk medicinsystem. I forvejen er der indenfor de seneste fem år blevet 500 sygeplejersker færre i de danske kommuner. "Hvis man sparer på hjemmesygeplejerskerne, vil det forringe serviceniveauet hos de borgere, der er tilknyttet hjemmeplejen," siger Nanna Kjær, der er fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne i Hillerød Kommune. Sygeplejerskerne er de bedst uddannede af det personale, der arbejder i hjemmeplejen. Og de har en viden om eksempelvis medicinering og sårpleje, som andre faggrupper i hjemmeplejen ikke nødvendigvis ligger inde med. "Hjemmesygeplejersken har en bred faglig viden og kan komme hele vejen rundt om en borger. Derfor er det vigtigt, at der er en sygeplejerske med ved det første besøg hos en borger. Sygeplejersken kan rådgive social- og sundhedsassistenten, der eventuelt senere kan overtage plejen," fortæller Nanna Kjær.
Godt kørende
Hun frygter, at Hillerød - i en situation hvor der skal spares 89 millioner kroner - kan finde på at forringe det udmærkede system, som findes i kommunen i dag. "Hillerød er godt kørende i øjeblikket. Men jeg er bange for, hvad der kan ske, når man skal hente penge til udligningsreformen. Sygeplejersker er dyrere end social- og sundhedsassistenter her og nu. Men på sigt kan det koste samfundet penge at spare på hjemmesygeplejen, for der vil komme til at mangle noget forebyggelse." "I dag ser vi, at folk bliver sendt stadig hurtigere hjem fra sygehuset. Og her kan en række ting gå skævt, hvis ikke der er en sygeplejerske til at holde det store overblik. For eksempel kan en borger være fejlmedicineret, uden at det bliver opdaget, eller komplikationer kan få lov at udvikle sig, så borgeren måske må indlægges igen," understreger Nanna Kjær. I erklæringen påpeger sygeplejerskerne også, at mange af de opgaver, som førhen blev varetaget af sygeplejersker, varetages i dag af social- og sundhedsassistenter eller andre faggrupper.