Et års fængsel for dødskørsel

 

En 20-årig mand fra Nørre Herlev skal et år bag tremmer, efter at han tirsdag blev kendt skyldig i uagtsomt manddrab, spritkørsel og uagtsom legemsbeskadigelse. Dommen faldt godt halvandet år efter, at han den 15. januar 2005 mistede herredømmet, da han med mere end 100 kilometer i timen kom i slinger i en 50-kilometerzone på Hovedvejen i Gørløse. Den 11 år gamle hvide Ford Mondeo-varevogn, der havde varerummet pakket med værktøj og seks siddende og liggende passagerer, snurrede rundt flere gange, ramte adskillige biler ved en Mercedes-forhandler og endte med åben bagklap. De seks passagerer blev slynget ud - og en ung mand overlevede ikke. Føreren og en forsædepassager slap uden skader. Forud for ulykken den tidlige lørdag morgen var gået et par kilometer med vanvids-kørsel fra den spiritus- og kokainpåvirkede unge chauffør. Det forklarede flere vidner i retten samstemmende. "Jeg kan huske, der blev kørt hurtigt. Jeg mener, jeg siger, at han skal sætte farten ned. Men det hjælper ikke. Jeg kan ikke huske, om han siger, at han ikke vil, eller om han bare ikke gør det," fortalte forsædepassageren om kørslen og chaufførens reaktion på opfordringerne. "Det sidste stykke tid før ulykken var jeg bange, og jeg mener, jeg bad om at blive sat af. Så begyndte bilen at skride i rigtig lang tid. Jeg tænkte "nuskerdetnuskerdet"."

Julefrokost

Den 20-årige chauffør, der driver en håndværkervirksomhed, havde været til forsinket julefrokost på Peter Mogensensvej. Herefter gik turen til Cafe Hoe i Slotsgade, inden han ud på morgenen gik mod stationen for at fange en taxa. Undervejs mødte han den senere forsædepassagerer, som han ikke kendte i forvejen. De blev enige om, at den 20-årige godt kunne køre ham og hans seks venner hjem til Ølstykke-egnen, og hentede bilen på Peter Mogensensvej. Herefter hentede han de seks berusede venner. En af dem fortæller: "Der kommer en bil, og vi kravler ind ad bagsmækken. Jeg er fuld og overvejer ikke, hvem der kører bilen." Det går dog hurtigt op for vidnet, at køreturen er farlig. "Jeg ser, at speedometeret står på mere end 100 kilometer i timen. Jeg beder ham sætte farten ned, men han reagerer ikke. Jeg når også at tænke eller sige "det ender galt." Bilen begynder at skride, og der er en masse larm. Så ryger vi allesammen ud på vejen. Jeg rejser mig op med det samme. De andre skriger og råber, og jeg løber derover. Jeg ser en af pigerne, der ligger og har det meget skidt, og jeg forsøger at hjælpe hende så godt jeg kan."

Hjerneskader

Pigen havde det mere end almindeligt skidt. Blødninger i hovedet og et brækket lårben betød et ophold på Rigshospitalet og Hvidovre Hospital i næsten fire måneder. Her halvandet år efter ulykken er hun stadig langtfra rask. Hun har været uarbejdsdygtig siden ulykken og har problemer med at følge den social- og sundhedsuddannelse, hun for nylig er startet på. Desuden har hun kroniske smerter i knæet og låret, er deprimeret og har mistet lugtesansen og det meste af smagssansen. Hjerneskaden betyder des-uden at hun har konstant kvalme og hovedpine, og at hendes hukommelse og koncentrationsevne er svækket. I dag fortryder hun, at hun satte sig ind i bilen. "Men der var lang tid, til natbussen kørte, så vi sagde ja tak til at blive kørt hjem: Vi troede, at han ville køre fornuftigt." Anklageren krævede mellem et og halvandet års fængsel og en frakendelse af kørekortet i syv år. "Han har tilsidesat sit ansvar på det groveste," lød det blandt andet. Forsvareren bad om en betinget dom og fem års frakendelse.Men de tre domsmænd endte altså på et år ubetinget og seks års frakendelse. Den 20-årige skal desuden betale 4000 kroner i sagsomkostninger.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.