Syge i forgæves kamp for at få pension

Hillerød Kommune beskyldes for overfladisk og dårlig sagsbehandling, når kronisk syge borgere får afslag på førtidspension

Artiklens øverste billede
Ane Marie Juul Brorly har lægernes ord for, at hun er for syg til at arbejde. Alligevel nægter Hillerød Kommune at give hende pension. Foto: John Jessen Hansen

 

Hillerød Kommune går alt for strikst og overfladisk til værks, når den skal vurdere, om kronisk syge personer er berettiget til at komme på førtidspension. Det mener Hillerød-advokaten Jesper Nielsen, som beskylder Hillerød og andre kommuner for at være så ivrige efter at få syge borgere tilbage på arbejdsmarkedet, at de ser stort på vurderinger fra læger, som ellers har erklæret deres patient uegnet til for eksempel at få et fleksjob. "Selvfølgelig skal man være opmærksom på klynkere, som trænger til et lille skub for at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Men jeg savner, at man laver en mere grundig analyse, når man skal vurdere folks arbejdsevne. Jeg ser utrolig dårlig sagsbehandling i disse sager," siger Jesper Nielsen. Hans konkrete erfaringer med Hillerød Kommune er 45-årige Ane Marie Juul Brorly, som forgæves har forsøgt at komme på førtidspension, trods flere lægers anbefaling. Ane Marie Juul Brorlys tilstand er blevet forværret i de snart to år, hun har kæmpet for at få førtidspension. Hun er blevet sendt hjem fra arbejdsprøvning på revalideringscentret Trollesbro, fordi man skønnede, at hun var for syg til at blive arbejdsprøvet. Alligevel har kommunens pensionssamråd så sent som i december afvist at indstille Ane Marie Juul Brorly til førtidspension. Det finder Jesper Nielsen uforståeligt. "Hun er helt invalideret. Det eneste rigtige ville være at bevilge hende pension. Kommunen har da heller ikke kunnet pege på en konkret jobfunktion, som Ane Marie kan løse. Alligevel nægter man at give hende pension," siger advokaten. Skal pege på konkrete job Jesper Nielsens kritik af kommunernes praksis bakkes op af konsulent Thio Tyroll fra fagforbundet RBF. Thio Tyroll har behandlet en række tilsvarende sager for kronisk syge medlemmer. Han anklager kommunerne for ikke at leve op til en ny bekendtgørelse, som kræver, at der skal kunne henvises til konkrete jobfunktioner. "Kommunerne gør ikke deres arbejde færdigt. De følger en gammel praksis, hvor de mener, at hvis de bare kan nævne én arbejdsevne, så er det godt nok. Men det er det ikke. Når de har beskrevet borgerens arbejdsevne, skal de også kunne konkretisere, hvilke job personen er i stand til at overtage. Og det skal vel at mærke være job, som findes i et rimeligt omfang på arbejdsmarkedet," siger Thio Tyroll. RBF-konsulenten har vundet samtlige sager, han har ført for borgere, der har fået afslag på pension. "Vi har valgt det udgangspunkt, at der er noget galt, når syge borgere havner på kontanthjælp. Det har hver gang vist sig at holde stik," siger Thio Tyroll, som blandt andet har vundet en sag over Københavns Kommune, der blev dømt til at godtgøre halvandet års manglende sygedagpenge og pension. "Der burde indføres økonomiske sanktioner overfor kommunerne, hvis de ikke følger reglerne," tilføjer han.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.