Skabt til forsvar af konge og fædreland

Vestvolden er her endnu, selvom den mentalt er glemt, og naturen har gjort sit for at skjule den

Artiklens øverste billede
Børnene får også en oplevelse på Vestvolden i baggrunden ses et af de talrige magasiner.

l- Det er historien om et monument, som har sovet Tornerosesøvn godt hjulpet af naturen, sagde kulturminister Brian Mikkelsen i sin indledning, da han og Connie Hedegaard i torsdags åbnede til pressemøde på Vestvolden. Men Vestvolden skal igen være en del af den danske bevidsthed - ikke som et forsvarsværk, men som en kilde til forståelse af vores natur og fælles historie, mener kulturminister Brian Mikkelsen og miljøminister Connie Hedegaard. Og det er svært at få øje på Vestvolden, især hvis man er ukendt med Københavns historie. De sidste 100 år har nemlig dækket den gamle forsvarsvold med træer og buske, så den i dag fremstår mere som et rekreativt område end et forsvarsværk mod indtrængende fjender fra vest. Men Connie Hedegaard og Brian Mikkelsen mødte op på den gamle fæstning sammen med Flemming Borreskov, adm. dir. i RealDania. De tre benyttede en dejlig sensommerdag til at gøre opmærksom på et nyt fælles projekt, et partnerskab mellem Skov- og Naturstyrelsen, Kulturarvsstyrelsen og RealDania. Der er tale om en samlet investering på mindst 225 mio. kroner, heraf har de tre hovedpersoner tilsammen afsat 175 mio. kroner til projektet. - Vestvoldens historie har desværre fortabt sig i glemslen og ud af vores fælles bevidsthed, men jeg håber, at penge og opmærksomhed atter kan gøre den til en del af det fælles arvegods, sagde Flemming Borreskov. Fra 1863-1906 regerede Kong Christian IX Danmark, han var blevet konge umiddelbart inden katastrofen i 1864, og som en følge deraf besluttede han at bygge en kæmpe forsvarsring omkring København. Volden blev bygget fra 1888-1892, og kom til at bestå af et 15 km langt forsvarsværk fra Avedøre til Utterslev Mose. Befæstningen snor sig igennem ti kommuner i hovedstadsregionen: Hvidovre, København, Rødovre, Brøndby, Greve, Dragør, Lyngby-Taarbæk, Tårnby, Gentofte og Gladsaxe. Projektet vil derfor blive udviklet i samarbejde med kommuner og andre interessenter - og gerne på tværs af kommunegrænserne. Københavns Befæstning er den sidste store befæstningsring, der skulle forsvare hovedstaden mod fjendtlige angreb. Den består af både nye og gamle søforter og landforter. I løbet af otte år var ca. 2.000 arbejdere fast beskæftiget ved den enorme arbejdsplads, som især Vestvolden udgjorde. Vestvoldens forsvarssystem vakte international opsigt for sin konstruktion og blev kendt i udlandet som "den danske front". Da Første Verdenskrig brød ud, blev Københavns Befæstning gjort kampklar. 50.000 mand blev indkaldt, og der blev anlagt en stilling med voldgrave foran Vestvolden mellem Roskilde Fjord og Køge Bugt. Fæstningen kom aldrig i kamp, og allerede i 1920 blev landbefæstningen nedlagt. jr

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.