Han giver dig stød, hvis du falder om på gaden

Indsatsleder får hjertestarter på prøve - den er altid med i bilen

Artiklens øverste billede
Viceberedskabschef Peter Dræbye demonstrerer hjertestarteren på parkeringspladsen hos Falck på Avedøre Havnevej.

- Vi havde et par tilfælde sidste år, hvor vi kom kørende i indsatsledervognen i Hvidovre og observerede en person, der faldt om på gaden med hjertestop. Heldigvis reddede begge personer livet uden mén. Men dér opdagede vi, at vi manglede en hjertestarter, som vi kunne supplere førstehjælpen med, indtil ambulancen nåede frem. Sådan siger Hilmer Christensen, Hvidovre Kommunes beredskabschef, om baggrunden for, at han har valgt at få en hjertestarter fra Falck på prøve i indsatsledervognen. En starter, der gør, at han nu kan give folk stød, hvis de falder om med hjertestop på gaden. - Jeg regner med, at hjertestarteren vil redde liv, tilføjer Hilmer Christensen, der netop har været på kursus hos Falck i at bruge hjertestarteren - i øvrigt sammen med viceberedskabschef Peter Dræbye, der også kører i indsatsledervognen. Hjertestarteren indgår som et supplement til den "almindelige" førstehjælp, hvor metoden er hjertemassage og iltning af den syge. Hjertestarteren - der også går under betegnelsen lægmandsdefibrillator - virker ved at tilføre et elektrisk stød til hjertet. Stødet bevirker, at hjertets muskelceller aktiveres, og at hjertet finder sin normalrytme igen. Hjertestarteren afgiver kun elektrisk stød til hjertet, hvis der er sikkerhed for, at hjertets elektriske system er i uorden. Hjertestarteren skal forbindes med to selvklæbende elektroder til den syges bryst. Herefter måler den hjerterytmen og fortæller med dansk computerstemme, om førstehjælperen - i dette tilfælde altså Hilmer Christensen og Peter Dræbye - skal støde på den syges hjerte. Nødvendigt med uddannelse Der findes efterhånden en række firmaer i Danmark, der sælger hjertestartere. Men beredskabschef Hilmer Christensen har valgt at indgå en aftale med Falck i Hvidovre. Fordi Falck ikke blot leverer maskinen, men også sørger for grundig oplæring i brugen af den. Herunder et årligt genopfriskningskursus. - Oplæringen har til formål at bibringe allerede uddannede førstehjælpere de nødvendige kundskaber i brug af hjertestarter, således at kursisterne i forlængelse af, eller som supplement til allerede indlærte genoplivningsprocedurer, bliver i stand til at afgive strømstød gennem hjertet på en person med hjertestop. Kursisterne kan efter kurset gennemføre genoplivning med brug af hjertestarter - enten alene eller sammen med en anden uddannet førstehjælper, siger kontraktchef Henning Schreiber, der står for uddannelsesaftalerne hos Falck Danmark A/S. Han er på besøg hos Falck Hvidovre, da Hvidovre Avis kigger forbi til kaffe, basser og en demonstration ved supervisor Henrik Sørensen fra Falck. Også Martin Damm, Falck Hvidovres stationsleder, er til stede. Han siger: - I øjeblikket reddes fem procent af dem, der får hjertestop udenfor sygehuset. Men undersøgelser fra USA viser, at brugen af hjertestarter kan redde livet for hele 50 procent, fortæller Martin Damm, der håber på, at flere og flere - og ikke kun indsatsledere - vil tage hjertestarteren i brug. terf

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.