En rigtig god begyndelse

Det kniber tit for medier at få offentligt ansatte til at åbne munden, men som udgangspunkt har embedsmænd og andre med job i offentligt regi samme ytringsfrihed som andre borgere. I har ret til som privatpersoner at komme med kritiske ytringer om forhold, der vedrører jeres arbejdsplads, f.eks. om ulovlige forhold. Det fremgår af betænkningen om offentligt ansattes ytringsfrihed, der udkom i begyndelsen af april i år. Kun chefer og andre, der deltager i direkte rådgivning af den politiske ledelse, f.eks. borgmesteren, er underlagt visse begrænsninger, ifølge pressejurist Oluf Jørgensen. Ifølge betænkningen er der behov for at informere bedre om ytringsfriheden. Derfor indeholder betænkningen forslag til en vejledning, der i en kort form beskriver ytringsfriheden for offentligt ansatte. To punkter står dog - desværre - uafklaret. Dels, hvorvidt der skal indføres en regel om, at der kan gives et politisk signal om opbakning til offentligt ansattes ytringsfrihed. Og dels, hvorvidt de ansattes retssikkerhed mod usaglige afskedigelser skal styrkes med regler, der giver mulighed for fortsat ansættelse, forhøjet godtgørelsesniveau og særlig bevisbyrde for ledelsen. Og hvad vedkommer det så Hvidovre? Måske ikke så meget i første omgang, idet man næppe kan forestille sig et boom af latente Frank Grevil-typer og andre såkaldte "whistleblowers" springe ud i kølvandet på betænkningen. Endvidere må man betænke, at tavsheden fra offentligt ansatte privatpersoner givetvis er et udtryk for, at tilfredsheden med de gældende forhold simpelthen er ubeskriveligt høj. Men måske kan den øgede fokus på ytringsfriheden alligevel være med til at lette låget på den berøringsangst, som mange offentligt ansatte - måske med god grund - har overfor dét, at anvende den grundlovssikrede ytringsfrihed. Man véd jo aldrig, hvordan ens chef reagerer, når man tager ordet i avisen. Man kan så håbe på, at cheferne selv er bærere af en kultur, hvor loyalitetspligten ikke tolkes fundamentalistisk. F.eks. i Vej- og Park, hvor medarbejderne har kritiseret snerydningen samt i denne uge lærerne omkring lønninger. Det er en rigtig god begyndelse!

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.