Københavns Amt takker af og giver stafetten videre

Københavns Amtsråd har netop gjort status over økonomien og opgaverne. Fra nytår overdrager amtet opgaver og medarbejdere til de nye myndigheder

Københavns Amtsråd ønsker at aflevere opgaver og institutioner i en sådan stand, så de nye myndigheder, der overtager ansvaret, har et godt og solidt grundlag at bygge videre på. I foråret underskrev de modtagende myndigheder en aftale om, hvordan opgaverne skulle fordeles. Siden er der løbende blevet udsendt "overdragelsespakker" fra amtets forvaltninger til de nye myndigheder. Arbejdet med denne praktiske overdragelse er gået efter planen. Da delingsaftalen blev indgået var fremtiden for to projekter, som amtet havde sat i gang, uafklaret. Det drejer sig om et projekt for oprensning af Bagsværd Sø, så Bagsværd Rostadion kan opretholde sin status som nationalt idrætsanlæg og om en udbygning af kunstmuseet Arkens udstillingslokaler. Begge projekter overgå r til Kulturministeriet. Der er opnået enighed om Arkens udbygning og arbejdet er sat i gang. Derimod har Kulturministeriet endnu ikke taget endelig stilling til projektet om sikring af rosporten på Bagsværd Sø. Efter salget af amtets aktier i Nesa i 2004 besluttede Amtsrådet at bruge provenuet til en lang række forbedringer af de bygninger, der bruges til amtets service- og behandlingstilbud. Det var planlagt at bruge 537 mill. kroner. Der er i år og sidste år gennemført forbedringer for 487 mill. kroner, det vil sige 50 mill. kroner mindre end forudsat. Det resterende provenu indgår i nettoformuen og bidrager til at finansiere de opgaver, som de overtagende myndigheder får. De fleste mål er nået - Amtsrådet har sat sig mange og ambitiøse mål for udbygningen af amtets tilbud, så de kan svare til den efterspørgsel, der rent faktisk er, udtaler amtsborgmester Vibeke Storm Rasmussen, og fortsætter: - Vi kan konstatere, at de fleste mål er nået og vi kan godt være bekendt at levere stafett en videre til de nye myndigheder, der nu skal overtage opgaverne og de udfordringer, der følger med. Amtet regner med at aflevere en nettoformue på 3,6 mia. kroner til de overtagende myndigheder. Nettoformuen består hovedsagelig af fast ejendom. Formuen er mindre end forudset i delingsaftalen fra foråret, hvor nettoformuen var beregnet på baggrund af regnskabet for 2004. Der er to hovedårsager til, at de overtagende myndigheder får en mindre nettoformue. For det første skal amtets gæld til bygning af metroen regnes med i formuen, mens værdien af metrobyggeriet overgår til Ørestadsselskabet. Gældsposten vedrørende metroen er på ca. 650 mill. kroner. For det andet har der været merudgifter til amtets drift fra 2004 til i dag på ca. 670 mill. kroner. Merudgifterne består hovedsagelig af flere udgifter til behandling på sygehuse uden for amtet og til sygesikringen. Nytårsdag skifter amtets 20.000 medarbejdere ansættelse til enten Region Hovedstaden, kommunerne i am tet eller til staten, der tilsammen overtager de opgaver, som amtet har løst. Det gælder opgaver som sygehuse, handicapområdet, ungdoms- og voksenuddannelse, miljø, trafik, erhvervsudvikling og det kulturelle og rekreative område.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.