Så er det plantetid

Næste sommers flotte rosenbed skal anlægges nu, og tag gerne planteskolen eller en bog om roser med på råd

Artiklens øverste billede
Det er nu, mens jorden stadig er lun, blød og fugtig, at næste års roser skal plantes. Kommer de godt i jorden, er der alletiders chance for at nyde masser af blomster allerede næste forår. På billedet ses rosen Astrid Lindgren(TM).

Efteråret er i fuld gang. Bladene falder langsomt mod jorden, og sæsonens sidste rosenknopper har foldet sig ud. Men det er endnu for tidligt at forlade haven for at gå i vinterhi. Det er nemlig nu, næste sommers rosenbed skal forberedes. November måned er en optimal plantemåned - og særligt i år, da efteråret har sendt termometeret op på noget nær varmerekord. Jorden er blød, fugtig og lun, og den vil give nye roser fantastiske betingelser for at få godt fat på væksten, så planterne næste år vil blomstre lystigt. Der er dog visse forhold, der skal være i orden, for at rosenhaven kommer til at ligne den, de farvestrålende reklametryksager lokker med. På landets planteskoler er personalet klar med masser af gode råd til, hvilke rosenplanter, der egner sig bedst forskellige steder i haven. Men det kan også være en god idé at alliere sig med en af de mange havebøger om netop roser, der er udkommet de senere år. Her kan man se, hvordan de enkelte sorter udvikler sig samt hvilke planter, der er robuste og hvilke, der er ekstra følsomme overfor skadedyr og andre sygdomme. Hos Poulsen Roser, hvor sundhed og hårdførhed er meget vigtige faktorer, når man udvikler nye sorter, er den smukke rosa/ferskenfarvede Floribunda Poulsen(R)-rose Astrid Lindgren(TM) præmieret mange gange for netop den gode sundhed. Det samme gælder den sart lysrøde Renaissance(R)-rose Clair(TM). Den helt nye røde Hybrid Tea Poulsen(R)-sort, Isabella Rossellini(TM) har også en rigtig god sundhed. Fælles for planterne er dog stadig, at de skal have en god start på livet hjemme i haven for at udvikle sig optimalt. Står planten i en potte, når den bliver købt, skal potten sættes i vand tre-fire timer inden, planten må komme i jorden. Den tid kan passende bruges på at grave et rigtigt godt hul i jorden der, hvor rosen skal placeres. En tommelfingerregel siger, at hullet helst skal være dobbelt så stor som den potte, planten står i. Jorden i bunden af hullet skal løsnes, så rødderne får mulighed for at folde sig rigtigt ud og gro videre i den dybe muld. Potteklumpen skal placeres midt i hullet, og hvis planten er okuleret - det vil sige podet - skal podestedet være mindst ti centimeter under jordens overflade. Er rosen stiklingeformeret, skal den bare plantes et par centimeter dybere, end den står i potten. Herefter skal hullet fyldes 1/3 op med jord, hvorefter hullet fyldes op med vand. Når vandet er sunket ned i jorden, fyldes der op med jord, hvorefter vandes igen. Til sidst puttes godt med jord op omkring planten, så den er beskyttet mod den kommende vinter og klar til at springe ud i fuldt flor, når forårets første varme stråler atter rammer os. Roserne kan købes på de fleste velassorterede planteskoler og havecentre i Danmark.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.