Risbjerg får nyt orgel

Risbjerg Kirke indvier på søndag et nyt orgel og efterfølgende er der reception

Artiklens øverste billede
Orglet er på plads og menigheden inviteres derfor til indvielses-fest på søndag i Risbjerg Kirke.

Gennem 13 år har menighedsråd og organist arbejdet med orgelsagen. På søndag den 12. november er der festgudstjeneste i Risbjerg kirke. Ved søndagens højmesse kl. 10 indvies nemlig kirkens nye orgel. Kirkens gamle orgel, som blev leveret i 1959 var kun på 9 stemmer. Og selvom det et par år efter blev udvidet til 10 stemmer, så gav det ikke organisten tilstrækkelige muligheder for at variere spillet – især til bisættelser. Derfor nedsatte menighedsrådet midt i 90erne et orgeludvalg, der skulle undersøge mulighederne for at udbygge orglet. Det viste sig imidlertid, at det gamle orgel trængte til en stor hovedreparation, som ville blive meget kostbar. Derfor endte det med, at menighedsrådet i 1998 besluttede at arbejde henimod en total udskiftning af orglet. Men det så dog ikke så godt ud med økonomien. Et nyt orgel af en rimelig størrelse koster nemlig mange penge. Man gik dog i gang med at samle penge ind til et orgelprojekt i en orgelpibe, som blev ophængt i kirken. I denne orgelpibe er der blevet indsamlet næsten 60.000 kr. For 2-3 år siden viste der sig pludselig en mulighed for at låne pengene til et nyt orgel i Helsingør Stift. Det satte skub i orgelplanerne. Der blev udarbejdet udbudsmateriale, som blev sendt til 4 danske orgelbyggerier. Efter en nøje vurdering af tilbuddene, valgte menighedsrådet P.G.Andersen & Bruhns orgelbyggeri i Rødekro til at bygge kirkens nye orgel. Orglet er på 22 stemmer og er et pragtinstrument, fremstillet på basis af de fineste håndværkstraditioner. Orglet har i alt 1495 piber, hvoraf kun et fåtal er synlige. For at skabe plads til det nye orgel har det imidlertid været nødvendigt at udbygge pulpituret i kirken til ca. det dobbelte areal. På denne måde bliver der også bedre plads til kirkekoret. Det nye orgelpulpitur er tegnet af arkitekt, professor Tyge Arnfred, som også var arkitekt på kirkens sognegård for nogle år siden. Det nye pulpitur er i forhold til det gamle sænket og udgør en helhed med kirkens våbenhus, hvor loftet også er sænket betydeligt. Beklædningen på loftet i våbenhuset og pulpituret er "rustent” jern, som fremtræder smukt i kirkens interiør Facaden på det nye orgel har også været gennem Tyge Arnfreds bearbejdelse. Facaden er efter Tyge Arnfreds anvisning malet i dristige farver, som tilfører kirken en ekstra dimension. På søndag skal Risbjerg Menighed så for første gang lytte til det nye orgel. Menighedsrådet har i denne forbindelse en lille overraskelse til menigheden. De indsamlede 60.000 kr. er nemlig anvendt til at forsyne orglet med ”ekstraudstyr”, som kan være med til at gøre orgelspillet ekstra festligt, når lejlighed bydes. Men hvad dette ”ekstraudstyr” består i, vil først blive afsløret ved gudstjenesten. Efter gudstjenesten afholdes en lille reception i kirkens sidelokaler for at markere glæden over, at det er lykkedes at tilendebringe orgelprojektet.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.