Danskerne slår sig på værktøjet

Danskerne vil gerne gøre-det-selv. Men danskernes lyst til smartere og dyrere værktøj har fået antallet af ulykker til at stige

Artiklens øverste billede
Mange danskere griber værktøjet, og kaster sig ud i gør-det-selv arbejdet. Sidste år var saven skyld i over 1000 besøg på skadestuen. Foto:Claus Boesen / Media Press.

I 2005 kom flere end 8000 danskere på skadestuen efter uheld med deres værktøj. Det er ca. 22 personer om dagen, og det var især hobbykniven og saven, der var hårde ved danskerne. Det viser en opgørelse fra Institut for Folkesundhed, der har tallene fra fem af landets skadestuer. Deriblandt skadestuerne i Herlev og Glostrup. Men tallene viser især en stor fremgang i antallet af ulykker med det elektriske værktøj. I 2005 var det elektroniske værktøj skyld i, at 2100 danskere kom på skadestuen. Det er en stigning på hele 17 procent i forhold til 2001. Topdanmark vurderer, at stigningen skyldes gør-det-selv-folket. "Det er i hvert fald ikke de professionelle håndværkere, der står for fremgangen. Antallet af arbejdsulykker har nemlig ligget meget stabilt siden år 2000," siger Torben Larsen, der er salgschef for Topdanmark i københavnsområdet. Motorsavene er skyld i de værste ulykker, men også stiksave, vinkelslibere og boremaskiner er farlige. Alene de to sidstnævnte var tilsammen med til at sende over 1000 personer på skadestuen. Simple råd gavner Topdanmark ser resultatet af nogle af de mange uheld, der sker med værktøjet. Derfor råder de gør-det-selv folket til at passe bedre på. "Mange af ulykkerne kan undgås, hvis du følger nogle simple råd og bare tænker dig om, inden du går i gang," siger Torben Larsen. Han mener, det er en god idé at købe en heltids-ulykkesforsikring, der også dækker, når du hjælper naboen. "En almindelig fritids-ulykkeforsikring dækker dit eget gør-det-selv-arbejde. Men hjælper du derimod en ven eller nabo og kommer til skade, så dækker din fritids-ulykkeforsikring ikke, fordi arbejdet ligestilles med lønnet arbejde," siger Torben Larsen. Danskerne er til gengæld blevet bedre til at håndtere haveredskaberne. Antallet af henvendelser på skadestuen efter et sammenstød med riven eller trillebøren er nemlig faldet med 25 procent siden 2001. 5 Gode Råd • Arbejd altid på et stabilt underlag. • Spænd det fast som du arbejder med, hvis det er muligt. • Koncentrer dig om en ting af gangen. • Tag strømmen fra værktøjet, når du er færdig. • Brug ikke noget værktøj du ikke ved, hvordan fungerer.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.