Dine penge - og din tid!

Artiklens øverste billede
Af cand.polit. Jørn Thulstrup Institut for Konjunktur-Analyse

Tid er penge, siger vi til hinanden, og sætter dermed lighedstegn mellem tid og penge. Og vi kører gerne en omvej for at købe billigere benzin eller udnytte et godt tilbud på andre varer. Vi overvejer, om vi selv skal vaske bilen eller lade andre gøre det. Om det er en håndværker, der skal bygge den nye terrasse, eller man selv skal lægge tid og kræfter i det. Om man selv skal købe ind og tilberede aftensmaden eller købe pizzaer rundt om hjørnet. Sæt pris på fritiden Når vi overvejer at købe andre til at gøre et stykke arbejde for os, må vi gøre os en forestilling om, hvad vores fritid er værd. For at kunne gøre det regnestykke op, skal man regne ud, hvor mange reelle fritimer man har om ugen eller måneden. Ud af en uges samlede timetal på 168 timer går størstedelen af tiden til søvn, arbejde, transport, nødvendig tid til personlig pleje, omsorg og pasning af familien og boligen. Få frie timer Bortset fra ferietiden har de færreste reelt mere end 40 timer om ugen i egentlig fri tid til deres rådighed. Med transporttid og den tid, der er forbundet med jobbet ud over den egentlige arbejdstid, vil mange have en med arbejdet forbundet fast tid på omkring 46 timer ugentligt. Heri indregnes også ikke-betalt efteruddannelse og faglige møder. I eksemplet skal personen arbejde 46 timer for at skaffe sig 40 timers fri tid eller arbejde en time og ni minutter for hver fri time (46 divideret med 40). Man kan også sige, at ens frie tid er "købt" for det beløb, der er tilbage, når de skatter og udgifter, som er forbundet med arbejde, transport, børnepasning, m.v., er betalt. Hvis beløbet ligger på omkring 100 kr., er det prisen for at købe sig en time fri. Kan man få nogle til at ordne de opgaver, man gerne selv vil slippe for at gøre, for 80 kroner i timen, så er det fint. Hvis man skal bruge over en time for at spare 100 kroner, så er det ikke ulejligheden værd. Kan man derimod spare 120 kr. i løbet af en time, er det værd at gå eller køre efter. Gør det selv Tallene varierer fra person til person, men det er ulejligheden værd at stille regnestykket op. Når man har gjort det, er det ikke svært at forstå, hvorfor gør det selv-aktiviteten er så stor i Danmark. For størstedelen af befolkningen vil den enkelte og ens familiemedlemmer være langt den billigste arbejdskraft, der er til rådighed. (LNB)

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.