Efteråret sætter for meget fut i skorstenene

l Salget af brændeovne stiger og i den seneste fyringssæson steg også antallet af skorstensbrande. Tjek skorstenen, fyr korrekt og undgå problemer, lyder det fra Topdanmark Vådt eller forkert brænde kombineret med dårlig vedligeholdelse og for sjældent besøg af skorstensfejeren giver i stigende omfang problemer med skorstensbrande. Løbesod i skorstenen og et stigende salg af brændeovne kan føre til endnu flere skorstensbrande i efteråret og vinteren, frygter salgschef i København, Torben Larsen, forud for fyringssæsonen. - Det kan være både hyggeligt og fornuftigt at fyre med en brændeovn, men i den seneste fyringssæson så vi desværre alt for mange tilfælde, hvor folk blev fristet til at bruge fugtigt brænde eller diverse affald, som i sidste ende forårsagede skorstensbrande, siger Torben Larsen. Antallet af skorstensbrande steg ifølge de seneste tal fra Beredskabsstyrelsen fra 1668 skorstensbrande i 2004-sæsonen til 1771 skorstensbrande i 2005-sæsonen, som var den seneste fyringssæson. - Vi oplever typisk skorstensbrande, når efterårskulden får folk til at fyre kraftigere. Selvom vi kan erstatte de økonomiske tab, så er det jo umuligt at erstatte arvestykker, fotoalbums eller andet som har stor affektionsværdi. Det kan vi jo aldrig erstatte, og derfor opfordrer vi folk til at passe godt på, siger salgschefen fra Topdanmark. 43 procent af samtlige brande fra 2001 til 2005 i énfamiliehuse skyldtes løbesod i skorstenen, viser den seneste opgørelse fra Beredskabsstyrelsen. Samtidig er salget af brændeovne stadig stigende, oplyser Foreningen af Danske Producenter af Pejse og Brændeovne. Fyr rigtigt For at undgå sod i skorstenen og dermed mindske risiko for skorstensbrande er det vigtigt at fyre rigtigt siger Torben Larsen, der anbefaler nogle få forholdsregler: 1. Sørg for, at der kommer en klar flamme fra træet 2. Sørg for god tilførsel af luft, så brændeovnen ikke oser 3. Hold øje med om det oser ud af skorstenen efter optænding 4. Brug kun tørt brænde (max 18% fugtighed) 5. Fyr med lidt - men ofte. Udover at mindske risiko for skorstensbrand er det også vigtigt at fyre rigtigt for undgå luftforurening. Bruges bræn-deovnen forkert øges risikoen for at sprede generende og sundhedsskadelig røg til naboerne. Lugter røgen grimt, er det ofte fordi der bliver brændt affald, vådt træ - eller at der ikke kommer luft nok til brændet. Skorstensfejeren kan se i skorstenen om der bliver fyret rigtigt.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.