Tak til en stor dame for et godt biblioteksvæsen

Artiklens øverste billede
Herluf Rasmussen.

l Den nu afdøde stadsbibliotekar Eva Raae Schults skal og bør nævnes, når bibliotekerne i Hvidovre i denne tid fejrer 75 års jubilæum. Der skete noget afgørende, da unge Eva Raae Jacobsen, som hun hed dengang, i 1936 blev ansat i Hvidovre til at lede biblioteksvæsenet, som netop var flyttet fra de trange lokaler i Hvidovregade til et nyt bibliotek i en stor bygning i røde sten på Hvidovrevej overfor Risbjerggård. Hun forstod hvilken betydning, det havde for den almindelige folkeoplysning, at et bibliotek ikke alene havde den nutidige skønlitterære- og fag-litteratur, men også kunne give plads til at aktivere befolkningens interesse for den viden, man kunne få gennem læsning. Den rigtige rådgivning Når man mødte den statlige kvinde ved skranken, var man sikker på at få den rigtige rådgivning, når man søgte de specielle emner, som man havde interesse for. Hun organiserede også studiekredse og læsekredse, og hun var ikke bleg for at efterkomme lånernes ønsker, hvis de kom med nye forslag, hvor litteraturen var hovedemne. Der var en stor læsesal, hvor man i ro og mag kunne læse dagens aviser samt tidsskrifter med alskens emner. Det var et scoop som også gav nye lånere. At hun også fik tid til at beskæftige sig med de alvorlige problemer, som ramte Danmark, da landet blev besat af tyske tropper, viser hendes særlige kvaliteter. Hun blev tilsluttet den lokale modstandsbevægelse og i ly af bibliotekets røde mure mødtes lederne og lagde råd op i kampen imod besættelsesmagten. Forløsningen! Kunne det blive bedre? Det blev bedre, og forløsningen kom i 1970. Som nyvalgt formand for Kulturelt Udvalg, kom jeg tæt på Eva Raae. Fra den tidligere formand for samme udvalg havde jeg arvet nogle løse skitser, SF'eren Rehling Sørensen havde fået dem realitetsbehandlet, og arkitekterne Lassen og Lassen blev antaget til at lave et skitseprojekt. Den nye kommunalbestyrelse - valgt i marts 1970 - nedsatte et arbejdsudvalg bestående af Eva Raae, stadsingeniør Harald Andersen og undertegnede. Kort efter den 1. okt. 1970 forelå det første skitseprojekt, som blev vedtaget efter en hård debat. I begyndelsen af 1971 fremlagde formanden (Herluf Rasmussen) et nyt projekt, hvor salen lå udenfor selve biblioteksafsnittet. Det blev vedtaget. Fast tilbud på byggeriet var kr. 22.197.000, en pris, der blev holdt, noget ingen iøvrigt troede på. Den 18. nov.1972, - en måned før beregnet, blev huset indviet. Eva Raae klarede opgaven med at lede et nyt bibliotek. Aktiviteterne tog fart, og Hvidovre fik et kulturcenter, som gjorde Hvidovres navn kendt, selv fra Japan kom der biblioteksfolk for at tage ved lære. Når man i disse dage fejrer et biblioteksvæsen, går mine tanker tilbage til Eva Raae, der satte en uhørt arbejdsindsats ind for at få gennemført, at Hvidovre fik sit gode biblioteksvæsen gjort endnu bedre med biblioteket i Medborgerhuset. Med venlig hilsen Herluf Rasmussen låner i 70 år.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.