Vandet bliver fortsat renset med kul

Amtet har forlænget Hvidovre Vandværks tilladelse til at bruge kulfilter til 2010

Artiklens øverste billede
Kulfilterforsøget fortsætter i Hvidovre, nævner Lars Thiesson, leder af Hvidovre Vandværk.

l Hvidovre Vandværks forsøg med at rense drikkevandet gennem kulfiltre er forlænget til udgangen af 2010, hvor tilladelsen skal revurderes. Det har Udvalget for Teknik og Miljø i Københavns Amt netop besluttet. Lederen af Hvidovre Vandværk, Lars Thiesson, er glad for, at forlængelsen endelig kommer, idet tilladelsen officielt udløb i august i fjor. - Vi har stadig brug for tilladelsen, da pesticiderne siver langsomt og uberegneligt ned gennem lerlagene til grundvandet, som kulfiltrene senere renser. Nedsivningen er dog hverken udfaset i 2010 eller 2015, som vi oprindelig havde ønsket tilladelsen forlænget til. Men vi er glade for 2010, og når den tid kommer, vil vi så søge om yderligere forlængelse, siger Lars Thiessen. Kulfiltrene bevirker, at Hvidovre Vandværk kan overholde kvalitetskravene til drikkevand. Krav, som uden kulfiltre stadig ikke kan overholdes trods kommunens aktive indsats mod tidligere tiders brug af pesticider med BAM. Amtet har endnu kun sporet et svagt fald i grundvandets indhold af pesticider. Opdaget i 1995 Pesticiderne i grundvandet blev allerede opdaget i oktober 1995, da Hvidovre Kommune målte stoffet 2,6-dichlorbenzamid, også kaldet BAM, i samtlige indvindingsboringer til Hvidovre Vandværk. BAM kommer fra aktivstoffet i ukrudtsmidlerne Prefix og Casoron, som blev forbudt i 1997. Da indholdet af BAM i flere boringer lå over kvalitetskravet til drikkevand, besluttede Hvidovre Kommune at søge Københavns Amt om midlertidig tilladelse til at supplere den eksisterende vandbehandling med et aktivt kulfilteranlæg. Den nuværende tilladelse til anlægget er givet på en række vilkår, som primært har haft til formål at kontrollere anlæggets effektivitet og sikre drikkevandskvaliteten. Hvidovre Kommune har ifølge amtet opfyldt disse vilkår, og i den forløbne 6-årige periode har afgangsvandet fra Hvidovre Vandværk været pesticidfrit. Aktiv indsats gjort Hvidovre Kommune har ifølge amtet gjort "en aktiv indsats for at reducere forureningsbelastningen". Kommunen er ophørt med brugen af pesticider på egne arealer, har undersøgt pesticidforbruget i kommunen for at kunne målrette indsatsen overfor boligselskaber samt gennemført kampagner over for borgerne med henblik på at mindske forbruget. Desuden har kommunen spredt og justeret vandindvindingen med henblik på at forbedre den generelle råvandskvalitet. Embedslægen har tilsluttet sig forlængelsen af tilladelsen på de seks år. terf

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.