Brændeovne skyld i partikelforurening

Brændeovnene i Hvidovre Kommune udsender 50 % af den samlede partikelforureningen i luften ifølge DMU

Artiklens øverste billede
Det frarådes at fyre med vådt og kemikaliebehandlet træ af hensyn til miljøet og skorstensbrande - rent og tørt træ er at foretrække.

l I Hvidovre findes 3600 brændeovne og omkring 100 pejse, og antallet stiger med 100 hvert år ifølge skorstensfejerne. Mange parcelhusbeboere syntes, det er hyggeligt med en brændeovn, men den private afbrænding går udover luften, vi allesammen skal indånde. Men brændeovnene sparer penge på varmeregningen, selvom det bliver miljøet, der betaler prisen. Desværre forøger partiklerne i røgen også risikoen for luftvejssygdomme hos mennesker i nærheden. For brændeovnene bidrager med omkring 50 % af partikelforureningen af luften i Hvidovre, mens den anden halvdel skyldes dieseltrafikken, oplyser Teknisk Forvalting - tallene har forvaltningen fra målinger, som Danmarks Miljøundersøgelser, DMU har lavet. DMU har desuden lavet et kontrolforsøg i Gundsømagle, som er en kommune med meget lidt trafik, men hvor borgerne har rigtig mange brændeovne. Resultatet viste en partikelforurening lige så stor som på H.C. Andersens Boulevard midt i København. Men desværre er der eksempler på, at tankeløse mennesker fyrer med en "tobaksblanding" af mælkekartoner stoppet med aviser og gamle telefonbøger i stedet for rent tørt træ. Men aviser og telefonbøger er dog mindre skadeligt end "hjemmebrændere", som fylder ovnen med trykimprægnerede stolper og lakeret møbeltræ, hvilket giver anledning til dannelse af giftige dioxiner. Teknisk Forvaltning får et stigende antal klager over brændeovne, der lugter og oser. Dette har medført at kommunen har henvendt sig til Miljøministeriet for at bede om et initiativ til løsning af problemet. På grund af henvendelsen kommer der næste år en bekendtgørelse, som stiller bindende krav til udslip af partikler, kulbrinte og kulilte fra både nye og gamle brændeovne. Godkendte ovne Hvis man står foran en anskaffelse af en brændeovn, bør man, ifølge Teknisk Forvaltning anskaffe sig en miljømærket ovn, som kan sikre en bedre forbrænding end de traditionelle ovne med mindre forurening til følge. Desuden har kommunen fået lavet en pjece kaldet "Fyr rigtigt", som giver gode råd mht. drift og vedligeholdelse af brændeovne. Skorstensfejer, March Applet Nielsen, der renser skorstene i Hvidovre, kan sagtens se i en skorsten, om den bliver fyret med tørt rent træ, eller om brændet har været vådt. - Vådt brænde danner såkaldt glanssod, der sætter sig som skaller i skorstensrøret, disse skaller er lige netop årsagen til en skorstensbrand, så det vil jeg gerne advare imod, siger han. Det er dog kommunens mening, at der ikke burde være brug for alle de brændeovne i Hvidovre, fordi vi har et godt og udbygget fjernvarmenet. jr

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.