Lærer dansk via samtalevenner

Frivillig ordning en succes - at bruge sproget gør en stor forskel

Artiklens øverste billede
Rolf Nawrocki er frivillig samtaleven på Hvidovre Sprogcenter.

- Da jeg holdt op med at arbejde som børnehavepædagog for nogle år siden, tænkte jeg, at jeg ville gøre noget, siger Rolf Nawrocki. Det Rolf Nawrocki ville, var at gøre noget for integrationen i Hvidovre, og derfor ringede han til Hvidovre Kommune og spurgte om han kunne hjælpe med noget. Og efter lidt tænken-sig-om var der faktisk noget Rolf Nawrocki kunne gøre. Han kunne nemlig blive samtaleven på Hvidovre Sprogcenter, hvor i alt 38 nationaliteter alle ugens dage går til danskundervisning. Nu møder Rolf Nawrocki op en gang om ugen i ca. to timer, og så bruger han sit danske sprog til at tale med eleverne, så de bedre kan lære at tale dansk. Saltvandsindsprøjtning - Det er en fantastisk foranstaltning vi har her i Hvidovre, og det kan virkelig give vores elever en sproglig saltvandsindsprøjtning op til deres modultest, hvis de kan træne deres danske med en samtaleven, siger underviser på Hvidovre Sprogcenter Lone A. Sperschneider. At være samtaleven kræver ikke nogen egentlige forudsætninger andet end interessen, og det var lige hvad Rolf Nawrocki havde, da han for nu to år siden henvendte sig til Hvidovre Kommune. - Jeg synes jo, at der var et problem med integration, og særlig den måde man talte om indvandrere på, så derfor syntes jeg ikke, at jeg kunne være andet bekendt, for at vi ikke får et alt for opsplittet samfund, siger Rolf Nawrocki. Også bare en almindelig interesse i andre mennesker, uanset nationalitet og baggrund, er imidlertid tilstrækkeligt til at man kan blive samtaleven på Hvidovre Sprogcenter. Går med ud Samtalevennerne er med i undervisningen en dag om ugen. Her er en typisk situation, at eleverne efter kort undervisning bliver sendt ud i mindre grupper, og her følger samtalevennen med. - Klasseundervisningen er fin, men jeg oplever det som om, at mange ikke rigtig tør sige noget, mens de sidder i klassen. Men når vi så kommer ud i mindre grupper, går det meget bedre, fortæller Rolf Nawrocki. I de mindre grupper, hvor der er to eller tre elever kan samtalen dreje sig om alt mellem himmel og jord. Det kan være et emne fra undervisningen eller hvad som helst andet, blot det foregår på dansk. - Det kommer meget an på hvilket niveau det er på. Her er elever med alle mulige forskellige baggrunde og derfor er samtalerne også på mange forskellige niveauer, forklarer Rolf Nawrocki. Der er i alt 14 frivillige samtalevenner, der er tilknyttet Hvidovre Sprogcenter, og det er ikke helt nok til det behov der er. Potentielle samtalevenner, der har lyst til at bruge et par timer om ugen med at tale dansk med udlændinge, kan kontakte Hvidovre Sprogcenter for nærmere information. key

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.