Pas godt på dine høns og andre fjerkræ

Fødevarestyrelsen med gode råd om fugleinfluenza og hvad man skal gøre, hvis man f.eks. har høns i baghaven.

Fugleinfluenzaen er kommet tættere på Danmark og findes bl.a. i Tyskland og Sverige. Vilde fugle, som i øjeblikket trækker ind over lande, kan have sygdommen. For at beskytte hønsene og andet fjerkræ og forebygge udbrud af fugleinfluenza, gælder der nogle regler for hobbyfjerkræ. Har man høns eller andet fjerkræ i baghaven, skal de holdes indendørs eller mindst være hegnet forsvarligt ind, og indhegningen skal mindst være overdækket med net. Endvidere skal dyrene fodres indenfor eller som minimum under fast tag. Det skal gøres så dyrene ikke kommer i direkte kontakt med de større vilde fugle og dermed kan blive smittet med fugleinfluenza. Reglerne gælder for høns, kalkuner, perlehøns, ænder, gæs, vagtler, duer og andre hobbyfugle. Et udbrud af fugleinfluenza hos nogle få fjerkræ i en villahave går nemlig ikke kun ud over fjerkræet i haven. Et udbrud vil kræve, at der etableres sikkerhedszoner omkring fjerkræholdet, og det vil have store konsekvenser for fjerkræfarme. Det kan betyde, at kyllinger og høns skal aflives eller, at de ikke kan transporteres til slagteriet. Hvis man vælger at nøjes med at overdække sin hønsegård med et net, skal det have en maskestørrelse på højst 100 mm. For at passe på både sine egne og andres høns, er det også vigtigt, at man overholder følgende: * Dyrene skal holdes indendørs eller i indhegninger overdækket med net (maskestørrelse max. 100 mm). * Dyrene skal fodres og vandes indenfor eller mindst under fast tag. Brug ikke opsamlet regnvand til vanding af fjerkræ. * Lad ikke fremmede komme ind til fjerkræet og undgå selv at gå ind til fremmed fjerkræ. * Hold rent ved indgangen til fjerkræet. * Skift fodtøj eller vask grundigt fodtøj med efterfølgende desinfektion efter ophold i hønsegården. * Vandpytter eller vandhuller i hønsegården bør om muligt tørlægges. * Adskil hønsefugle og svømmefugle. * Smitte med fugleinfluenza kan sidde på fodtøj, der har været brugt i naturen f.eks. ved moser, parker mfl., hvor der er vandfugle. * Vask hænder efter kontakt med fjerkræ. * Har man været i udlandet, bør man ikke have kontakt med fjerkræ i 48 timer efter, man er kommet hjem. * Vask evt. forurenet tøj med sæbe ved en temperatur, som anbefales for det pågældende tøj og med en sæbe mængde svarende til vandets hårdhedsgrad. Det er også vigtigt at holde øje med sine fjerkræ. Får man mistanke om, at dyrene kan være smittet, fordi mange af dem dør på en gang, eller der er ophørt æglægning, luftvejssymptomer, øjenbetændelse med tåreflåd, diarré, og eventuelt væskeophobning og blå/violet misfarvning af huden, især i hovedet, er det vigtigt at kontakte en dyrlæge eller den lokale fødevareregion. Sjælland og Bornholm, Fødevareregion øst, har tlf. 57 68 20 00. Smitten med fugleinfluenza udskilles i sekreter fra luftvejene og i dyrenes afføring, og den spredes især via inficeret foder og vand. Man kan læse meget mere om fugleinfluenza på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.