Den billigste løsning vandt

Utætheder udløste total udskiftning af taget på Avedøre Kirke

Artiklens øverste billede
Her ses vinderne fra Frederiksen & Birkner med kirkerummet i baggrunden.

Erosion i tagkonstruktionen har i mange år plaget kirken, og man var blevet noget nervøs for præstekravens tilstand i tilfælde af regnvejr under gudstjenesterne. Den 15. maj i år tog man så konsekvensen af det eroderede tag, og udskrev en arkitektkonkurrence - efter godkendelse fra provsti og stift. Tre tegnestuer gav deres bud på den optimale løsning af kirkerummets og tagets kommende udformning. I onsdags kom forløsningens øjeblik, da dommerkomitéen afslørede, hvilken af de tre løsninger, som skulle løbe af med projektet og et længerevarende samarbejde med menighedsrådet i fremtiden. I komitéen, som bestod af sognepræst Flemming Jensen, Form. for Meninghedsrådet Lisbet Munch, kirkeværge Flemming Petersen og to arkitekter i form Per Axelsen og Johan Fogh, var alle enige om valget af vinderen. Konkurrencen var anynyom ligesom prisen på de enkelte løsninger var hemmeligholdt indtil allersidst i processen. Der var sat tre kriterier med hensyn til udformningen af kirkens ombygning. Et af hovedtemaerne var ønsket om en forbedring af dagslysforholdene og kunstlyset i kirkerummet. Dagslysforholdet er vanskeligst at forbedre, da dette kræver indgreb i den bestående konstruktion. Taglandskabet - dvs. valget af materiale, og eventuelle lysskakte - var et vigtigt, idet man ønskede at bevare det gamle udseende, hvor kirkeanlæggets komposition af ubrudte tagflader stiger fra sognegårdens lave længer, over menighedssal over kirkerum til kulminationen i tårnets tagflade. Sidste overvejelse i projektet lå i henhold til økonomi, men dette var ikke et diskuteret emne, da den bedste løsning samtidig var den billigste. Og vinderen er.. Arkitekt Jan Fogh forlagde idéerne bag beslutningen, og Lisbet Munch offentliggjorde vinderen af konkurrencen. Der var store roser til de tre deltagende arkitektfirmaer, Sahl Arkitekter A/S, Erik Møller Arkitekter AS og Frederiksen & Birkner A/S for deres arkitektoniske forslag, men et forslag skilte sig klart ud. Det var ikke et svært valg for komitéen, men der skal på visse områder muligvis indgåes kompromisser. Eksempelvis foreslog vinderen en tagbeklædning i lys grå patineret tinbelægning, hvilket man frygter kan have en visuel lethed mod de nuværende tunge røde facader. Det blev Frederiksen & Birkner A/S - Arkitektfirma som løb med hædren som det bedst kvalificerede materiale til ombygningen. - Hjertelig tak for et overbevisende forslag og tillykke. Vi glæder os til det fortsatte samarbejde, sluttede Lisbet Munch, form. for Menighedsrådet og overrakte "et lille bidrag" til en festlighed på tegnestuen. Der var rig mulighed for at diskutere og veje beslutningen under den efterfølgende buffet. bak

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.