Russisk rubel fundet under vindueskarmen

Artiklens øverste billede
Foto i drop.

Endnu engang har polske håndværkere under arbejdet med at istandsætte en ejendom i Avedørelejren gjort et bemærkelsesværdigt fund. Under en vindueskarm i den bygning, der også husede et mummificeret kattelig, fandt håndværkerne fornylig en tredive-rubel seddel. Sedlen er rød med portræt af Lenin på den ene side og brunlig med et stort 3-tal på den anden side. - Hvordan sedlen kan være havnet dér, er endnu ikke til at vide med sikkerhed, fortæller museumsinpektør ANJA OLSEN fra Historiens Hus. - Men vi ved, at tyske soldater efter at have kæmpet på Østfronten i begyndelsen af 1940'erne blev sendt på hviletjeneste ved "Flødeskumsfronten", som Danmark blev kaldt. Disse soldater har også været i Avedørelejren, og da det ikke var ualmindeligt at tage trofæer, kan rublerne meget vel have tilhørt en russisk soldat, der så har mistet livet - og altså også sine værdier - under kampene. Men hvorfor skulle den tyske soldat have gemt sedlen under vindueskarmen? Det er der ingen oplagt forklaring på. Museumsinspektør Anja Olsen har forhørt sig hos både Frihedsmuseets overinspektør, Esben Kjeldbæk og historieprofessor Bent Jensen, der har leveret stof til en alternativ teori om hvordan rubel-sedlen kan være endt i Avedørelejren. Ifølge de to historieeksperter, er det nemlig stærkt sandsynligt, at en del af de mange russiske krigsfanger, der kom til Danmark under krigen, blev anbragt i Avedørelejren. Her blev krigsfangerne sandsynligvis frataget alle værdier, og det er derfor ikke svært at forestille sig, at de 30 rubler er forsøgt stukket af vejen af en opfindsom russer, der bare ikke fik mulighed for at hente pengene igen. Og at det er derfor rubel-sedlen har overvintret under vindueskarmen, helt til 2006. Uanset hvordan rublerne er endt her i Avedørelejren er det helt sikkert, at sedlen er et direkte og håndgribeligt minde om 2. Verdenskrigs rædselsfulde kampe på Østfronten, der således også har været nærværende her i Hvidovre. Avedørelejren blev allerede den 18. april 1940 (Dybbøldag) rømmet af det danske forsvar for at give plads for den tyske Værnemagt. Rubelsedlen, som er dukket op under arbejdet med at indrette ejerlejligheder i en af de gamle kasernebygninger, kan nu ses i Historiens Hus i Avedørelejren.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.