Selvstændige bør også spare op til pensionen

Selvstændigt erhvervsdrivende kan indbetale engangsbeløb med fradrag

December måned er den måned, hvor de fleste går sig tanker om pensionisttilværelsen eller rettere om behovet og muligheden for indbetaling på en pensionsopsparing. Det skyldes ikke mindst, at indbetalingerne i mange tilfælde kan trækkes fra ved beregningen af den endelige skat for indkomståret. På arbejdsmarkedet er mange af de ansatte omfattet af en arbejdsmarkedspension, ligesom alle lønmodtagere indbetaler til ATP. Samme automatik gælder ikke for selvstændigt erhvervsdrivende. Derfor er det vigtigt, at også selvstændigt erhvervsdrivende planlægger pensionisttilværelsen. Det er ikke sandsynligt, at man som pensionist kan klare sig med de offentlige udbetalinger. Op til 30 pct. med fuldt fradrag Selvstændige kan indbetale, hvad der svarer til op til 30 pct. af virksomhedens over-skud på en pensionsordning og få fuldt fradrag for indbe-talingen. Det kan alle andre også, men i så fald kræver det, at man forpligter sig til at indbetale i 10 år. Selvstændige skal ikke lave en ti-årig aftale, hvis de ønsker at spare op til pensionen. Hvis det samlede årlige fradrag udgør et mindre beløb end 30 pct. af overskud fra selvstændig erhvervsvirksomhed, kan der foretages fradrag af hele beløbet. Hvis eksempelvis en selvstændigt erhvervsdrivende har haft et overskud på 400.000 kr., kan der foretages et kapitalindskud på op til 120.000 kr. med fuldt fradrag for indkomst-året. Kan fordeles over flere år Hvis det i forbindelse med årsregnskab og selvangivelse efterfølgende viser sig, at der er indbetalt mere end 30 pct., kan der foretages fradrag for de første 30 pct. i indskudsåret, mens det resterende beløb vil kunne fradrages i de følgende indkomstår. 30 pct.'s-reglen kan kun anvendes på overskud fra selvstændig virk-somhed og ikke på eventuel lønindkomst - af hvilken der dog ved siden af kan foretages indbetalinger på en arbejdsgiveradministreret pensionsordning. Ved siden af indbetalinger efter 30 pct.-reglen kan selvstændigt erhvervsdrivende indbetale på en privattegnet kapital- eller ratepensionsordning indenfor en grænse på 42.000 kr. i 2006. Denne mulighed gælder også for alle andre skatteydere. Sidste frist for indbetaling vil i år være fredag den 29. de-cember 2006 ved indbetaling i et pengeinstitut eller lørdag den 30. december 2006, hvis indbetalingen foretages på et posthus.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.