Stærke bånd knyttes ved kødgryderne
- Jeg var i tvivl om madkurset var noget for mig. Nu vil jeg gerne fortsætte mange år endnu, smiler Kirsten Grau, etnisk dansker...
... Og det er vi glade for, forsikrer Bediha Sahin, og det stærke venskab de to kvinder imellem, er uundgåeligt at lægge mærke til, mens de griner, smiler og snakker madlavning tostemmigt. Etniciteten er tydeligvis forskellig, men på Nimet-madkurset ser man forskellighederne som muligheder, istedet for begrænsninger. 7-8 kvinder af forskellige kulturer samles hver mandag til vaskeægte kvindehygge, hvor snakken flyder frit over duftende egnsretter fra Tyrkiet. Yngre kvinder søges til mandagshygge! Integrationen Sammen med sine tyrkiske veninder, startede Bediha Sahin for år tilbage en fast madaften, hvor de hyggede sig og tilberedte egnsretter for hinanden, og på den måde lærte hinandens landsbykulturer bedre at kende. Madlavningen syntes at være et perfekt omdrejningspunkt for naturlig dialog, og de tyrkiske kvinder havde en stor lyst til at invitere danske kvinder til madaftenerne, så de kunne stille en masse spørgsmål til livet som dansk kvinde - med holdninger, traditioner og visioner - og samtidig give danskerne et indblik i livet som udlænding i Danmark - Integration er vigtig for mig og mine veninder. Og med det her kursus forsøger vi at komme i dialog med danskeren. Det er nemt at dømme folk på udseende, og tænke; - Han/hun ser farlig ud i det tøj! Men der er en mening med det hele, og til vores madkurser får man muligheden for at spørge ind til disse forskelligheder, inviterer Bediha og fortsætter. - Kirsten, hun spørger meget ind til vores skikke, hvis der er noget hun er i tvivl om. - Ja, jeg har været lærer i snart 36 år og har undervist mange tosprogede elever, men faktisk er der ting omkring deres kultur og opførsel, som jeg først forstår nu, smiler lærerinden opklarende med store øjne. Kirsten kan nu lave tyrkisk mad efter 2 år med Bediha og resten af veninderne, som på tværs af kulturer, har knyttet tætte bånd. Familien elsker den tyrkiske mad. Råvarer til råhygge Hver mandag mellem klokken 17-19.30 tilbereder man mad fra forskellige egne, hvor retter kan variere meget landsbyerne imellem, så de tyrkiske deltagere inspirerer og hinanden indbyrdes. I og med at det er landsbyretter, så er maden billig at købe ind til og hurtig at lave samt hjemmelavet helt fra bunden. Det hjemmebagte brød er eftersigende fantastisk. - Vi bruger meget krydderiet, kommen, i vores mad i forhold til den danske tradition, og så anvender vi grønsager, som slet ikke bruges her i landet, men som kan findes hos de tyrkiske grønthandlere. Den tyrkiske peber, sød chili, indgår i mange af vores opskrifter, ligesom vi hyppigt putter auberginer og sqaush i retterne. Meget af det mad vi laver kan tilberedes på 20 minutter, og så laver vi mange supper, siger Bediha Sahin med forklarende fagter. Flere unge kvinder sted/tid/pris - Vi kunne godt tænke os flere unge kvinder, som har lyst til at deltage. Jeg er efterhånden 60 år, og jeg tror at størstedelen af de danske kvinder er ældre end mig, så det kunne være dejligt at få samlet nogle fra de yngre generationer, pointerer Kirsten Grau. - Er mænd ikke velkomne i "madklubben"? - Jo, det er de da, og Kirstens søn har da også deltaget, men vi opfordrer mændene til at oprette deres eget hold, for det er noget helt specielt, når vi kvinder er samlet, kommer det fra Bediha, efterfulgt af et kor af kvindelatter. Nimet-madkursus er en del af foreningen Kontrast som samarbejder med Fritidsbutikken, Avedøre Kirke og Forsoningsgruppen. Kurset foregår i beboerlokalet, Engvadgård, på Avedøre Tværvej, hver mandag 17-19.30, undtagen helligdage/ferier. Kurset koster 25 kroner pr. gang, hvor hyggen er garanteret, man eksempelvis kan smage Kirstens yndlingsret, Izmir Köfte, tyrkiske frikadeller med chili. Kontakt kvinderne på telefon 26 28 10 37. bak