Andemad bør begrænses

- også for ændernes skyld

Artiklens øverste billede
Fodring af ænderne og svanerne i Rebæk Sø bør begrænses, mener Danmarks Naturfredningsforening.

Begræns fodringen af ænderne, for byens søer og ænderne har ikke godt af det. Derimod kan man have glæde af at fodre småfuglene. Ænder bør ikke overfodres, hverken nu i de kolde måneder eller senere på året. For det hyggelige "andeopdræt" er ikke foreneligt med rent vand og et naturligt plante- og dyreliv i søerne. Ved fodring med for eksempel brød af ænderne tiltrækkes alt for mange ænder og der tilføres næringsstoffer til søerne både fra ændernes klatter og fra foderet. Det svarer til, at lukke urenset spildevand ud i søerne. Desuden giver andefodringen problemer med rotter, da der fodres med mere end ænderne er i stand til spise. En sø på 2000 m2 antages naturligt at kunne huse et par gråænder. - Jeg vil opfordre til, at man begrænser andefodringen og sørger for, at den beskedne fodring foregår på land, lyder opfordringen fra biolog Lene Rasmussen, aktivt medlem af Danmarks Naturfredningsforening, lokalkomiteen i København. Rigtigt fuglefoder I stedet er det en rigtig god ide at fodre de småfugle, som naturligt holder til i byens gårdrum, haver m.m. Fuglenes absolutte livretter er olieholdige frø som solsikkekerner og hampefrø. Jordnødder, rosiner og fedtkugler med højt fedtindhold er andre livretter. Det er nemt at lave fedtkugler af en god kvalitet selv. Smelt for eksempel usaltet fedt som palmin, tilsæt solsikke- eller hampefrø, rosiner, findelte nødder og eventuelt lidt havregryn. Hæld blandinger i plastbægre, halve kokosnødder eller andre beholdere med et solidt ophæng. Og husk: Også i vintertiden har fuglene brug for vand. Så fyld endelig fuglebadet op eller stil en flad skål ud i nærheden af foderbrættet. Husk at skifte vandet dagligt og slå hul på overfalden, hvis der dannes is.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.