Jorden er giftig

- og det er sandet også

Artiklens øverste billede
Det er ikke de sundeste sandkager der bliver bagt i børnenes sandkasser.

Selv nyindkøbt sand kan være giftigt. Så giftigt at Teknologisk Institut har besluttet at lave en certificeringsordning, der sikrer børnene sundhedsmæssigt forsvarlige sandkasser, skriver Boligselskabernes Landsforeninsg blad "Boligen" i deres seneste nummer. Sandkasserne er nok ikke det, der står øverst på afdelingernes og ejendomsfunktionærernes dagsorden. Men ifølge Legepladskontrollen og Teknologisk Institut vil der med forårets komme og børnenes lyst til igen at besøge sandkassen være rigeligt med gode grunde til at rette opmærksomheden mod det populære legested. Ifølge undersøgelser på Teknologisk Institut er det nemlig ikke de sundeste sandkager, børnene sidder og former. Organisk materiale som frugter og blade fra træer og buske samt ekskrementer fra fugle, katte, hunde, ræve eller andre dyr finder naturligt vej til sandkassen. Og på nogle legepladser med udsat beliggenhed har Teknologisk Institut sågar konstateret, at ituslåede flasker, madrester, injektionssprøjter, urin og opkast er havnet i sandkassen. Colibakterier i nyt sand Og man er ikke engang på den sikre side, hvis man skifter sandet ud. Prøver af nyindkøbt sand analyseret af Teknologisk Instituts kemilaboratorium viser, at man ud over sand kan få en række uønskede og generende bestanddele med i købet. Teknologisk Instituts laboratorier har for eksempel fundet 12.000 colibakterier pr. kg i en af Legepladskontrollens stikprøver af nyt strandsand. Tilstedeværelsen af colibakterier indikerer, at der også er anden bakterievækst i materialet, og 12.000 colibakterier/kg er aldeles uacceptabelt i et materiale, børn skal lege med. Farligt for børnenes luftveje Der er også eksempler på, at nyt sand indeholder så store mængder organisk materiale, at der er basis for hurtig udvikling af bakteriekulturer - selv om sandet er bakteriefrit ved leveringen. En del af det undersøgte nye sand har et højt indhold af småpartikler og støver så kraftigt i tør tilstand, at det kan bevirke en uønsket og unødvendig belastning af børnenes luftveje. Legepladskontrollen får også en del henvendelser om nyt sand, der ødelægger børnenes tøj. I mange tilfælde skyldes det, at sandet fra leverandørens side er tilsat så meget farvestof, at det misfarver tøjet. Det er også set, at PH-værdien i sandet er så høj eller lav, at det regulært tærer børnenes tøj. Problemet er så stort, at Legepladskontrolen nu i samarbejde med Teknologisk Institut har oprettet en certificering af sandkassesand. Mod løbende at lade sandet undersøge og tillade stikprøvekontroller, kan leverandører af sandkassesand opnå certifikat på, at de leverer rent og sundhedsmæssigt ordentligt sand.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.