Hvidovre tabte 16 mill. kr. om året

Borgmesteren er trist over forliget om udligningsreformen

Hvidovre slap forholdsvis billigt, da Indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen mandag indgik forlig med De radikale og Dansk Folkeparti om den kommunale udligningsreform. Regningen til Hvidovre lyder ifølge Indenrigsministeriet på 16.236.000 kr. om året fra 2007 - og altså langt fra de op til 100 mill. kr., som ellers har været nævnt som værst tænkelige scenarie. Alligevel gør forliget borgmester Britta Christensen trist: - Det er en meget menne-skelig mekanisme at være lettet, når så store tal har været i spil. Men for mig handler det om plejehjemspladser, administrative jobs og borgerservice her i byen. Og selvom jeg godt kan glæde mig på vegne af Rødovre, Ishøj og Albertslund, er det rigtig ærgerligt, når nu mange af de andre vestegnskommuner går fri, at vi så - sammen med Ballerup og Høje Taastrup, der også har mange sociale opgaver - ikke gør det, siger borgmester Britta Christensen. - Og 16 mill. kr. er stadig en alvorlig sag, som uden tvivl kommer til at betyde noget for borgerservicen, siger Britta Christensen, der dog ikke endnu kan sige, hvad præcist udligningen vil betyde. Højere leveomkostninger Heller ikke Pernille Falcon (T) er begejstret for forliget. - Forliget er skruet sammen så hovedstadsudligningen mindskes og Region Hovedstaden skal sende 790 mill. kr. vestpå over Storebælt til bl.a. kommuner som Odense og Århus, Tønder og Frederikshavn. Der bliver ikke taget højde for de højere leveomkostninger i hovedstadsområdet, eller for højere huslejer og boligpriser, nævner Falcon. Samtidig kompenseres der ifølge Falcon ikke længere for høje udgifter til boligstøtte til økonomisk dårligt stillede og pensionister. - Men når København ikke mister mere end 12 mill. kr. samtidig med, at Odense og Århus får forbedret økonomien, har regeringen sikret sig imod et samlet kommunalt opgør, meddeler Falcon. Den helt store taber på vestegnen bliver Ballerup Kommune, der kommer til at sige farvel til 115 mill. kr., hvilket er langt mere end f.eks. Rudersdal, Gentofte og Frederiksberg kommuner. På Vestegnen rammes også Tåstrup hårdt og Brøndby mister penge, mens Ishøj, Albertslund og Rødovre får et øget tilskud. - Hvis målet havde været en mere retfærdig fordeling og udligning havde det været oplagt, at gøre overførselsindkomster som førtidspension, kontanthjælp og sygedagpenge 100 % statsfinansierede på lige fod med folkepensionen og arbejdsløshedsunderstøttelsen. Men forligspartierne har ikke ønsket, at statens overskud på 15 mia. kr. end ikke delvist skal medvirke til finansieringen af nødstedte kommuner og nye opgaver, beretter Falcon. Samlet flyttes 1,1 miliard kroner fra de rigeste kommuner til de fattigste. Med forliget indføres der også et skatteloft i alle kommuner, det vil sige, at nogle af de kommuner, der får en del penge ind på udligningsreformen, tvinges til at sætte skatten ned. Andre kan blive tvunget til at sætte skatten op. Men det gælder kun for 2007.terf

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.