Tal for pesticider skal frigives tidligere

Dansk frugt har i international sammenhæng en lav forekomst af pesticidrester. For at nedbringe restindholdet yderligere, efterlyser gartnernes brancheforening, Dansk Gartneri, en tidligere frigivelse af de indsamlede pesticidtal fra Fødevarestyrelsen - Vejen frem er at få frigivet tallene fra de enkelte avlere meget tidligere for at fremskynde processen, så man rent faktisk kan sige noget om det aktuelle restindhold i frugten, og ikke kun som det så ud to år tidligere, siger næstformand i Dansk Gartneri, Svend Erik Jensen. Dansk Gartneri har i samarbejde med Fødevarestyrelsen planlagt et prøveprogram om tilbagesporing af pesticider i afgrøderne. Projektet gik i luften 1. januar 2007, og her følges der op hos avlerne, både ved prøver med og uden restindhold. - Vi tror på, at samarbejdet med Fødevarestyrelsen vil medvirke til en markant reduktion af pesticidrestindholdet i frugten. Fødevarestyrelsen udtog i efteråret nye prøver. Det giver forhåbentlig et væsentligt skub i den rigtige retning, fordi vi så meget tidligere har nogle kontrolresultater at arbejde med i vores tilbagesporingsprojekt. Alternativet er, at vi først får tallene for 2006 i efteråret 2007, og det er for sent, konkluderer Svend Erik Jensen. - Når først vi kan se en direkte sammenhæng mellem sprøjtning og påvisninger af pesticidrester i de afgrøder, hvor indholdet af sprøjterester er steget, har vi forklaringen på, hvorfor tallene er steget. Herefter sætter vi alt ind på at rådgive avlerne i, hvordan de kan sprøjte mest effektivt og mindst muligt. Men det er også særligt vigtigt, at vi er opmærksomme på, hvad vi kan lære af de avlere, hvis afgrøder ikke indeholder pesticidrester. Der er brug for ny viden og mere forskning, fastslår Svend Erik Jensen. Erhvervet har afsat 300.000 kroner fra fondsmidler i 2007 til opfølgende rådgivning.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.