Var Staunings sygeplejerske

Ole Dalsgaard med mindeord om Mette Marie Ekdal

l Mette Marie Holst Ekdal d. 28/4 1908 – 19/1 2007 Fredag den 19. januar sov Mette Marie Ekdal stille ind efter at have levet i næsten et helt århundrede. Hendes liv var indholdsrigt og, på visse punkter, ganske usædvanligt. Hun blev født og voksede op på et lille husmandssted i Brårup ved Skive, som den ældste i en søskendeflok på 9. Faderen, som hun var tæt knyttet til i sin tidlige barndom, var i perioder borte fra hjemmet som soldat i tiden omkring starten på 1. verdenskrig. Erindringen om dette fyldte meget hos Mette Marie. Som 17-årig rejste hun til Sjælland - i første omgang som tjenestepige hos sin morbror på Nyrupgården. Senere kom hun i tjeneste på Vemmeltofte Kloster, hvor hun tog sig af pleje af ældre adelige jomfruer. Dette inspirerede hende til at uddanne sig til sygeplejerske, og i 1932 startede hun som elev på sygehuset i Fakse. I 1935 afsluttede Mette Marie sin uddannelse med et godt resultat, og hun tiltrådte derpå en stilling som sygeplejerske på Sankt Hans Hospital i Roskilde. Et par år senere flyttede hun til København, hvor hun blev personlig sygeplejerske for sin senere mand, Cai Ørum Ekdal, som under længere ophold på Java og Sumatra - som læge under det hollandske kolonistyre - var blevet stærkt svækket af en tropesygdom. Efter at Cai Ekdals helbred var blevet bedre, ledsagede Mette Marie ham på flere rejser. De to var i Paris i 1939 og i Polen, lige inden landet blev angrebet af Hitlers Tyskland i 1939. Efter 2. verdenskrig var de bl.a. til OL i London. Under besættelsen figurerede Mette Marie indimellem i landets aviser. Sagen var den, at hun blev engageret som statsminister Staunings private sygeplejerske - fra 1941 og frem til Staunings død i 1942. Statsministeren var på sine gamle dage ikke meget for pressefotografer, men inviligede i at blive fotografereret, hvis hans sygeplejerske kom med på billedet. På et foto bragt i "Aftenbladet" i 1942 står Mette Marie sammen med Stauning og tidligere forsvarsminister Alsing Andersen – alle tre med et stort smil, hvilket hænger sammen med, at fotografen lige var faldet i vandet, da han tog billedet. Cai Ekdal døde i 1954, hvorefter Mette Marie boede alene i huset på Hædersdalvej i Hvidovre. På sine ældre dage fik hun igen lyst til at komme ud at rejse, og i starten af 1980'erne blev det til et længere ophold i Florida samt en rejse til Grønland. De sidste år af sit lange liv tilbragte Mette Marie Ekdal på plejehjemmet Søvanggården.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.