Nyt godtgørelsesniveau for mangler ved ansættelsesbeviser

Mangler og godtgørelser deles op i tre kategorier

Siden 1993 har arbejdsgivere haft pligt til skriftligt at informere deres medarbejdere om de vilkår, der er gældende for ansættelsesforholdet. Selv om bestemmelsen nu skulle være indarbejdet, er det dog ikke alle virksomheder , der overholder loven. Hvis en arbejdsgiver ikke overholder reglerne kan det straffes med en godtgørelse til medarbejderne, og i mange sager har det givet anledning til godtgørelser, der ikke har stået i et rimeligt forhold til den manglende oplysning. Tre kategorier af overtrædelse og godtgørelse Det har regeringen nu rettet op, og fra den 1. marts 2007 gælder der nye regler. Manglerne ved et ansættelsesbevis deles herefter groft sagt op i tre kategorier: 1. Mangler, der er undskyldelige og ikke har haft konkret betydning for ansættelsesforholdet, skal højst kunne udløse en godtgørelse på 1.000 kr. Det skal understreges, at en mangel kun hører med i denne kategori, hvis den både er undskyldelig og uden betydning for ansættelsesforholdet. 2. Mangler, som skal vurderes i forhold til en godtgørelse mellem 1.000 kr. og 13 ugers løn. Her skal den manglende oplysning have haft konkret betydning, men der er ikke tale om skærpende omstændigheder. 3. Mangler, hvor der foreligger skærpende omstændigheder, kan medføre, at en godtgørelse fastsættes fra 13 til 20 ugers løn. Det vil være en skærpende omstændighed, hvis en arbejdsgiver fx har udvist grov passivitet ved ikke at udlevere et ansættelsesbevis trods gentagne anmodninger fra arbejdstageren. Ansættelsesbevis til alle, der arbejder mere end 8 timer om ugen Der skal udleveres ansættelsesbevis til alle ansatte med en ugentlig gennemsnitlig arbejdstid på mere end 8 timer. Nyansatte skal have vilkårene for ansættelsen senest en måned efter, at arbejdet er påbegyndt. Der er ikke særlige krav til ansættelsesbevisets udformning, udover det skal være skriftligt. Det kan udformes som en skriftlig arbejdskontrakt, et ansættelsesbrev eller anden form for skriftlig dokumentation. Ansættelsesbevis skal indeholde alle væsentlige vilkår, herunder 1. arbejdsgiverens og lønmodtagerens navn og adresse. 2. arbejdsstedets beliggenhed. 3. beskrivelse af arbejdet eller angivelse af titel. 4. ansættelsens starttidspunkt. 5. ansættelsens forventede varighed, hvis den ikke er tidsubestemt. 6. lønmodtagerens ferierettigheder. 7. opsigelsesvarsler. 8. løn og udbetalingsterminer. 9. arbejdstid 10. eventuelle kollektive overenskomster.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.