Han finder uønskede bakterier

Overlæge Henrik Westh har opdaget syv tilfælde af modstandsdygtige stafylokokker

Artiklens øverste billede
BAKTERIE-DETEKTIV: En epidemi af modstandsdygtige stafylokokker breder sig i Københavns-området, oplyser overlæge Henrik Westh, der typisk kommer på sporet via prøver fra de praktiserende læger.

Overlæge Henrik Wesths jagt efter multiresistente stafylokker har givet bid - også i Hvidovre. - I Hvidovre Kommune har vi haft syv personer med MRSA (Methicillin Resistente Staphylococcus Aureus) med yderligere ca. 20 i nabokommunerne. Jeg tror vi springer over, hvem og hvor det er, for de vil føle sig let genkendt. Men vi har i Hvidovre fundet tre forskellige slags MRSA. I København i øvrigt har vi fundet over 50 slags. Problemerne vokser overalt, men er størst på Amager i øjeblikket, fortæller Henrik Westh fra Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Hvidovre Hospital, der jager stafylokokkerne både på hospitaler, plejehjem og i hjemmeplejen samt i den almindelige befolkning. Afdelingen står bag en opgørelse der viser, at stafylokok-bakterier, der er resistente over for behandling med de mest almindeligt brugte antibiotika, spreder sig med epidemisk hast i Københavns-området. I perioden 2003-2004 skete der for hver seks måneder en fordobling i antallet af smittede med MRSA, viser tallene. Udviklingen er fortsat i 2005 med 201 tilfælde. Klinisk Mikrobiologisk Afdeling har et ekspert-team, der leder indsatsen for at begrænse epidemien i Hovedstadens Sygehusfællesskabs område. Teamet består foruden Henrik Westh af cand. scient. Kit Boye, hygiejnesygeplejerske Kirsten Kristoffersen, læge, og ph.d.-studerende Mette Damkjær Bartels samt hygiejneorganisationerne på de enkelte hospitaler i HS. Eksperterne arbejder tæt sammen med mikrobiologerne i Københavns Amt. MRSA-detektiverne fra Hvidovre Hospital dækker hele københavnsområdet. De trækker i arbejdstøjet, hver gang de støder på en smittet i behandlingssystemet. Det sker oftest, når de finder de multiresistente stafylokokker i en tilfældigt taget prøve, som en praktiserende læge har sendt ind. MRSA smitter ved tæt kontakt som håndtryk, børns tumlen eller ved pleje- og omsorgsbehandling. Det er ikke en seksuelt overført sygdom. - Der er ikke noget den enkelte borger kan gøre for at beskytte sig mod MRSA. MRSA er ligesom almindelige stafylokokker en del af de bakterier, der naturligt kan findes i næsen. Den smitter usynligt ved tæt kontakt, forklarer Henrik Westh, der understreger, at der er en behandling. - Når MRSA findes, undersøges familiemedlemmer og andre nære kontakter for, om de også har bakterien. Herefter tilbydes alle behandling med medicinske - klorhexidin - sæber til bad og hårvask. Den MRSA, der er i næsen, fjernes med et lokalt virkende antibiotikum. Når kuren er slut, kontrolleres det, at alle er sluppet af med MRSA'en. terf

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.