Ældre er vilde med den varme mad i Aktivitetscentret
Menuerne er vigtige i Aktivitetscentret
Et måltid varm mad hver dag. Det er en vigtig begivenhed i Aktivitetscentret i Hvidovregade, ifølge den strategiplan, som Socialudvalget godkendte forleden. - Vi forsøger at bruge vores overskydende 15 timer i køkkenet til at indsætte en kok, når der er sygdom og ferie. Det har vi før prøvet med succes. Vi mener, det er vigtigt for brugerne at få serveret et måltid varm mad hver dag, oplyser Aktivitetscentret. Kokken, der skal indsættes, er blevet en mulighed, fordi lønbudgettet i 2005 er blevet ajourført, så der kan ansættes en 15 timers køkkenhjælp. Men det har ikke kunnet lade sig gøre: - Vi har haft ansøgning ude og kaldt tre til samtale som aldrig dukkede op. Formentlig nogle, der skulle vise fagforeningen, at de var aktivt søgende. Der er ingen, der kan leve af en femten timers stilling, da Hvidovre ikke giver frigørelsesattest. Men vi har lavet et samarbejde med VikarVagten og får en dygtig økonoma ud, hver gang vi har ferie og fravær i køkkenet, så de ældre kan få deres varme mad, oplyser Aktivitetscentrets leder Henrik Bosse til Hvidovre Avis. Tilfredse brugere Henrik Bosse nævner, at Aktivitetscentret lige har haft en brugerundersøgelse, hvor 324 brugere svarede på 15 spørgsmål. - De fleste af disse mennesker ønsker varm mad, hvis de ellers spiser hernede. Og de kunne ikke tænke sig noget andet. De har flere alternativer i kommunen, men det er ikke alle steder de er lige tilfredse med. Mange kommer jo også og bruger vores café i forbindelse med, at de alligevel går til deres aktiviteter, beretter Bosse, og tilføjer: - Det er vigtigt for den ældre generation at kunne få et veltillavet varmt måltid mad hver dag. De magter ikke selv at lave mad i mange sammenhænge, så er der også tale om, at der ofte er et stort spild, hvis man laver mad til sig selv. De kan komme herned og blive mætte for 29 kr. og så er det jo ikke mindst grundet det sociale samvær, som vi oplever som en meget vigtig del i måltidet. Hvem gider også at sidde og spise alene?, meddeler lederen. Aktivtetscentret producerer 50-60 portioner varm mad hver dag i sæsonen, og ydermere bliver der smurt 30-60 stk. smørrebrød (á 9 kr.). Måltiderne er f.eks. følgende over fem dage henover nytåret: Hønsekødssuppe, nytårstorsk, hakkebøf, kogt kalv i dildsauce og dampet laks. Gammeldags kost - Det er i princippet "gammeldags kost", som de ældre brugere sætter stor pris på. Vi har forsøgt os med nyere ting som pastaretter og lignende. Men det faldt ikke i god jord. Til gengæld bliver der solgt mere og mere salat og hjemmebagt brød/boller. Vores økonoma tilbereder fedtfattig kost, så det er ikke den usunde brune opbagte sovs, vores brugere får. De fleste måltider er lagt an på, at også diætister kan sætte den til livs med lidt omtanke. Dog er dagens kage meget populær, og ikke mindst når der er pyntet med flødeskum, oplyser Henrik Bosse. terf