Dine penge

- din bolig og samfundsøkonomien

Artiklens øverste billede
Jørn Thulstrup.

l Siden midten af 1990'erne har der været flere familier, der ville købe en ejerbolig end der ville sælge. Ejendomspriserne er steget i takt med denne udvikling. Nu viser de kvartalsvise undersøgelser, som IFKA har gennemført i mere end tyve år, at der er flere, der vil sælge deres enfamiliehus end der vil købe. Det er en ganske brat ændring, der er sket. Så sent som i marts 2006 var der lidt over 100.000 familier, der ville købe eget hus. Nu er det kun omkring 50.000 familier, der ser på hus. Antallet af familier, der vil sælge deres hus er også faldet, men kun lidt, fra omkring 80.000 i marts 2006 til lidt over 70.000 i juni 2006. Stigningerne stopper Årsagerne til det markante fald i antallet af potentielle købere er en stigende rente og de høje oliepriser, der gør det dyrere at bo i eget hus. Følgerne af disse ændringer i boligmarkedet er ikke et sammenbrud i ejendomspriserne, men et stop for prisstigningerne og i nogle dele af landet et mindre fald i priserne. Det får betydning ikke kun for dem, der skal købe og sælge, men også for resten af samfundet. Køkken og bad for 30 milliarder I en årrække har betydelige stigninger i ejendomspriserne skabt store friværdier, der kunne belånes og i vidt omfang er omsat til forbedringer i boligen. Sidste år var der omkring 150.000 familier, der fik et nyt køkken. Et tilsvarende antal fik nyt badeværelse. I runde tal er der investeret op imod 30 milliarder kroner i nye køkkener og badeværelser i det seneste år. Boligforbedringerne har været med til at sætte gang i beskæftigelsen og dermed i dansk økonomi i bredere forstand. Det er ikke kun boligejerne, der har haft fornøjelse af værdistigningerne på ejerboliger. Det er kommet størstedelen af samfundet til gode. Nødvendig bremse Flere er kommet i arbejde, og det private forbrug er steget. Arbejdsløsheden er nu så lav og det private forbrug så stort, at det vækker bekymring hos nogle. Der er frygt for pris- og lønstigninger. En bremse på ejendomsmarkedet lægger en dæmper på de mange aktiviteter, der afledes af udviklingen på ejendoms-markedet. Det er en god ting. Det indenlandske forbrug trænger til en pause, så der kan flyttes arbejdspladser til eksporterhvervene, der mangler arbejdskraft. IFKA's seneste analyse viser, at det er det, der vil ske. Et stop for prisstigninger på ejendomsmarkedet bringer ikke de nuværende boligejere i klemme. De fleste har stadig betydelige friværdier, de kan trække på. På sigt kan et prisstop hjælpe de unge familier, der ikke kan finde en billig lejebolig, til at få råd til at købe en ejerbolig. (LNB)

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.