Butiksdøden har laaange udsigter ...!

Butikkerne i Hvidovre klarer sig godt trods ændret lukkelov - ihvertfald indtil videre

Artiklens øverste billede
Bent Aarrebos skrækscenarie om landsdækkende butiksdød gav gode overskrifter, men er ikke gået i opfyldelse.

Husker du butiksdøden, der som en landeplage skulle hærge Danmark? Bag dette skrækscenario stod sidste år ved denne tid formanden for Hvidovre Erhvervsforening og Danmarks Handelsstandsforeninger Bent Aarrebo Pedersen . Han var stærkt imod regeringens og Dansk Folkepartis ændringer af lukkeloven - og det gav han udtryk for både her i avisen og i de landsdækkende medier. Budskabet var, at den nye lukkelov ville blive døden for de små butikker og desuden ville medføre en enorm arbejdsløshed på landsplan. Og i Hvidovre Avis skrev Aarrebo "ny lukkelov vil lukke butikker - også i Hvidovre". Men indtil videre har Aarrebos frygt vist sig ubegrundet - også i Hvidovre. Det erkender han åbent overfor Hvidovre Avis. Kan du dokumentere, hvor mange Hvidovre-butikker der i indeværende år har måttet dreje nøglen som en direkte konsekvens af lukkeloven? - Det er jo noget, der sker på længere sigt og ikke hurtigt på et år efter en ny lovs indførelse, indleder Aarrebo, og fortsætter: - Dertil kommer jo, at vi sidste år fik en vækst i detailhandelen samlet set som det bedste år på plus 5,6 procent siden Nyryps store låneomlægningsåret 1994 med en vækst på 7 procent. Og at detailhandelen er kommet godt fra start i år med plus 4,4 procent de første to måneder. Det udskyder ophør eller ejerskift. Et ejerskift, som iøvrigt er sket eller igang en del steder i Hvidovre, forklarer Aarrebo. Godt spørgsmål Er du rar at uddybe vendingen "på længere sigt" fra dit læserbrev i Hvidovre Avis? - Godt spørgsmål. Ud over landet har man en 3-5 års horisont afhængig af, hvor længe den nuværende forbrugsvækst holder ved, samt af, hvor sulten dagligvaresektoren med stadig stigende overkapacitet bliver efter at bruge søndagssalget til at kapre markedsandele, især når væksten flader lidt ud igen. Dertil kommer, at de nye og udvidede centre i storkøbenhavn også i stigende grad tvinges til at satse på at tømme marked med søndagsåbent. Det kan mange mindre og mellemstore centre og butikker få svært ved at følge med i. Muligheden for mere søndagsåbent har øget overkapaciteten i detailhandelen mærkbart. Også detailhandelens samlede omkostninger. Det koster tilpasning efterfølgende, nævner Aarrebo. Den nye lukkelov trådte i kraft den 1. juli 2005. Den betød bl.a. mulighed for mere søndagsåbent, mulighed for salg af alkohol hele døgnet samt mulighed for at kombinere detail- og restaurationsdrift. Men indtil videre har lukkeloven altså kun minimal indflydelse på butiksdøden, der mere end nogensinde før har laaange udsigter! Og hvis bare butiksdøden går langsomt nok, ja, så ender det nok med at alle parter - både butiksindehaverne, kunderne og Bent Aarrebo Pedersen - kan undgå dyk i den velkendte optimisme. terf

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.