Smøleri eller fadæse?

Hvidovre Kommune har adskillige gange modtaget orientering fra Københavns Amt om en massiv forurening af en villahave på Strandholms Allé. Men hvorfor blev naboer og genboer ikke advaret?

Artiklens øverste billede
Der er ingen regnorm eller myrer i haven. Og ifølge Miljøstyrelsen er jorden så forurenet, at man bør rydde op eller dække med fast belægning, som for eksempel fliser, så mennesker ikke kommer i kontakt med jorden.

Det lyder som alle husejeres drøm: Hos familien Johansen på Strandholms Allé har man ikke myrer mellem fliserne på terrassen. De er nemlig udryddet én gang for alle. Men det er ikke en drøm. Det er et mareridt. I september 2004 gav Københavns Amt tilladelse til, at Ricky og Jannie Johansen måtte bygge nyt hus jævnfør Lov om forurenet jord . I sommeren 2005 fulgte amtet op på sagen og udførte en indledende forureningsundersøgelse af grunden - en undersøgelse som dokumenterede, at jorden og luften var forurenet i en sådan grad, at forureningen udgør en risiko, hvis der graves i jorden eller jorden skal flyttes. Den 1. marts i år orienteres Hvidovre Kommune om prøveresultaterne. Den 30. marts orienteres kommunen om, at Københavns Amt i løbet af foråret vil udføre en supplerende forureningsundersøgelse. 5. april modtager Hvidovre Kommune to breve fra amtet om forureningsforholdene og 10. juli sendes resultaterne fra den supplerende undersøgelse i en rapport til kommunen. Samtlige breve og rapporter er ligeledes sendt til familien Johansen. Må ikke grave i jorden Ejendommen på Strandholms Allé har tidligere været en del af Hvidovre Strandvejs Losseplads. I forbindelse med opfyldning af lossepladsen er der sandsynligvis deponeret kemikalier og forurenet jord på området. - Hvidovre Kommune får faktisk første gang besked fra amtet helt tilbage i april 2004, udtaler Ricky Johansens far, Henning Johansen. - Ifølge amtets rapporter må man ikke spise afgrøderne fra haven. Vi har aldrig set en regnorm i haven. Og vi har heller ingen myrer mellem fliserne. Det er naturligvis utænkeligt, at denne forurening er koncentreret alene på min søn og svigerdatters grund. Jeg har to børnebørn, og vi tager selvfølgelig alle tænkelige forholdsregler, hvis de opholder sig i haven. Men jeg tænker også på alle de andre børn og voksne i området. Hvorfor har Hvidovre Kommune ikke reageret? Hvorfor advarer man ikke de øvrige husejere?... Københavns Amt oplyser, at der ved undersøgelsen er påvist forurening af jorden med oliekomponenter, tungmetaller og tjærestoffer. Seks ud af syv prøveboringer i jorden påviste forureningen. Herudover er der foretaget målinger af luften udenfor huset. Også her blev der påvist en massiv forurening, som overskrider Miljøstyrelsens luftkvalitetskriterium. I en risikovurdering vurderer amtet, at der kan være en risiko for områdets grundvandsressourcer. Dog er Strandholms Allé bestemt til at ligge udenfor et område med drikkevandsinteresser. Luftforureningen udgør ifølge amtet ikke en risiko for indeklimaet i huset. Forureningen af jorden vurderes til at kunne udgøre en sundhedsrisiko, hvis der graves i jorden.oas Læs mere side 3 i 1. sektion

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.