Vellykket møde om demens i kulturcentret

Ømer Kuscu var initiativtager og tolk

Artiklens øverste billede
Fremmødet ved demensmødet i kulturcentret var 60-75 personer - i forgrunden pensioneret overlæge Majken Kristensen (t.v.) og Inger Lange, demenskoordinator i Hvidovre Kommune.

Efter fredagsbønnen forleden holdt Hvidovre Kommune et vellykket møde om sygdommen demens for borgere af tyrkisk oprindelse i Kulturcentret på Avedøre Tværvej - det første af sin art. Meningen var, at orientere deltagerne om demens og de undersøgelses- og behandlingsmuligheder, der er ved sygdommen. Mødet var kommet istand på initiativ af det socialdemokratiske byrådsmedlem Ømer Kuscu , der bandt indslagene sammen, tolkede og var ordstyrer. De mange fremmødte - ca. 60-75 personer - var kommet for at få svar på spørgsmål såsom: Hvad gør man når én man kender viser tegn på demens? Hvad er demens? Hvordan får man hjælp? Hvilke tilbud er der i Hvidovre Kommune? - Blandt os med tyrkisk oprindelse har begrebet "dum" hidtil været anvendt som et samlende udtryk for en hel række af uforståelige fænomener omkring hjernen, typisk kædet sammen med alderdom. Og det trænger vi til at få nuaunceret. I dag ved vi, at demens er tegn på sygdom - ikke tegn på alderdom, forklarer Kuscu, der ellers overlod det faglige indhold til flere eksperter på området: Pensioneret overlæge Majken Kristensen fra Amtssygehuset Glostrup. Demenskoordinator Inger Lange. Og Sektorkonsulent Lars Højmark , Omsorg og Pensionsafdelingen i Hvidovre Kommune. Søg læge Der blev vist en film om demens, om demenproblemet, og om hvordan tegn på demens kan vise sig, og hvilke undersøgelser der skal til for at fastslå sygdommen. Informationsmateriale om demens med telefonnummer til kommunens demenskoordinator, oversat til tyrkisk, blev omdelt, og ligger nu til fri afbenyttelse i Kulturcenteret. Majken Kristensen svarede på spørgsmål om sygdommen, og fastholdt - bakket op af Inger Lange - vigtigheden af at søge læge ved mistanke om demens. Når diagnosen er fastslået er det kommunen, der skal yde den hjælp som familien har behov for. Når der kommer demens i familien er det ikke kun personen der bliver ramt, men hele familien. Derfor får familien ofte brug for hjælp til at mestre den nye situation, og brug for redskaber til at få en god hverdag, så der bliver et godt og respektfuld samvær med den demente person og hensyn til eventuel ægtefælle og børn. Tag mod hjælp Den hjælp kan Inger Lange - som alle kan tage kontakt til omkring demens - tilbyde. Hun kan hjælpe med sin støtte og være behjælpelig med kontakt til andre, der kan hjælpe familien. Der blev også talt om, at det kan være vigtigt for familien at tage imod hjælp fra hjemmeplejen, så de bevarer energien til at deltage i omsorgen for den demente person. F.eks. hvis den demente borger bliver ensom i hjemmet eller hvis familien tager på arbejde og kan få behov for dagtilbud. Kommunen har dag og -aktivitetstilbud rettet mod den demente borger. - Det var et overordentlig positivt møde, og lidt anderledes end jeg havde ventet, idet mødekulturen var meget afslappet - nogle kom, andre gik og stemningen var fin, siger Lars Højmark, der godt kan finde på at gentage succesen. terf

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.