Beton opsuger skadelig CO2

- dokumenterer Teknologisk Institut

Beton har gennem sin livscyklus en positiv indvirkning på miljøet, da den opsuger skadelig CO2, når betonen nedbrydes. Dét dokumenteres i en undersøgelse, som er foretaget under ledelse af Teknologisk Institut. Når man fremstiller cement, foregår det blandt andet ved, at man brænder kalk ved meget høje temperaturer. Ved brændingen afgives der CO2 til atmosfæren i en kemisk proces. Også den energi, der bruges til afbrændingsprocessen, påvirker miljøet negativt med CO2. Samlet set tegner beton- og cementproduktion sig for 3-5% af verdens samlede CO2-udslip. - Men det er ikke nok at se på fremstillingsprocessen alene, siger centerchef, ph.d. Mette Glavind, Teknologisk Institut. - Beton som byggemateriale skal betragtes i en helhed, hvis man vil have et retvisende billede af miljøpåvirkningen. Og her viser det sig altså ved en livscyklusanalyse, at beton, når det er udtjent og nedbrydes, har haft en langt mindre CO2-afgivelse, end hidtil antaget. Dét er konklusionen i et netop afsluttet forskningsprojekt, som Teknologisk Institut har stået i spidsen for. Formålet med projektet har været at få et større kendskab til betons miljøegenskaber. Der er derfor foretaget grundige analyser af, hvordan beton optager CO2 igennem sin levetid. Resultaterne af undersøgelserne viser, at betonkonstruktioner i sig selv - gennem deres levetid - opsuger en vis del af luftens CO2 til gavn for miljøet. Optaget af CO2 varierer dog. Der er stor forskel på forskellige betontypers miljøbelastning. Optaget varierer også efter, hvilken konstruktionstype, der er tale om og efter, hvordan betonens overflade er konstrueret og behandlet. Men dér, hvor der virkelig er gevinster at hente er, når betonen er udtjent og bygninger og konstruktioner skal rives ned. Laboratorieforsøg har vist, at når betonen nedknuses og pulveriseres, opsuger den CO2 i store mængder. Især Danmark har en lang tradition for at genanvende byggematerialer. Fx bruges nedknust beton i vejanlæg. Og med resultaterne af undersøgelsen viser det sig, at der virkelig er gevinst at hente på CO2-kontoen i denne proces. Ikke alene får man en besparelse på CO2-udslippet i og med at man genbruger et materiale og dermed slipper for at producere nyt. Men i selve genanvendelsen opsuges samtidig en større mængde af den skadelige CO2, i forhold til hvad man hidtil har været opmærksom på. - Med undersøgelsesresultaterne her har vi fået et værktøj til at vurdere beton på en lang række parametre - fra vugge til grav. Og det kan igen influere på, hvordan man vælger byggematerialer ud fra miljøhensyn. Det kan også føre til ændringer i den offentlige CO2-politik, siger Mette Glavind. - Undersøgelsen dokumenterer nemlig, at beton hidtil har fået en lidt 'uretfærdig' placering i CO2-sammenhæng. Og den kan få betydning for, hvordan man miljømærker betonprodukter i fremtiden - og for, hvordan de cementproducerende virksomheder klassificeres i CO2-kvotesammenhæng, fortsætter Mette Glavind.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.