Patienter får ny hofte eller nyt knæ på under fire dage

Når patienter får udskiftet en hofte eller et knæled på Hvidovre Hospital, er de klar til at komme hjem efter kun 3,8 dage i gennemsnit

Det viser en opgørelse over alle indlæggelser i løbet af en godt to-årig periode. Hvidovre er dermed det hospital i Danmark, der har den korteste indlæggelsestid for patienter, som skal have ny hofte eller nyt knæ. På landsplan er patienterne indlagt i gennemsnit ca. syv dage. Patienterne er ikke kede af, at de skal tidligt hjem, tværtimod. Løbende målinger viser, at tilfredsheden ligger højt blandt de patienter, der får udskiftet et led på Hvidovre Hospital. - Den korte indlæggelsestid er ikke et mål i sig selv. Den er et udtryk for, at vi samarbejder med patienterne og tilrettelægger forløbet, så de bliver hurtigere raske, siger overlæge Henrik Husted og afdelingssygeplejerske Gitte Holm, Alloplastikafdelingen, der hører under Ortopædkirurgisk Afdeling på Hvidovre Hospital. De senere år har afdelingen sat behandlingen i system efter principperne for såkaldte accelererede operationsforløb. Grundig information, effektiv smertebehandling og målrettet genoptræning betyder dels, at patienterne får færre komplikationer efter operationen, og dels, at de undgår sygerollen og meget hurtigt føler sig i stand til at genoptage deres dagligdag. Alloplastikafdelingen er en specialafdeling udelukkende for patienter, der skal have ny hofte eller nyt knæ på grund af slidgigt. Afdelingen opererer hvert år over 400 patienter. Siden september 2003 har afdelingen samlet informationer om alle indlæggelser i en database. Ved udgangen af 2005 var der registreret 712 patienter, der havde fået ny hofte eller nyt knæ. 92 procent af patienterne var udskrevet inden fem døgn og 41 procent inden tre døgn, viser tallene. Patienterne er blevet spurgt om deres tilfredshed med forskellige forhold under indlæggelsen, herunder informationsmaterialet, operations- forløbet, sygeplejen, smertebehandlingen, fysioterapien, indlæggelsesvarigheden og det samlede forløb. Den samlede tilfredshed ligger på 9,4 målt på en skala fra 0 til 10, og langt over halvdelen af patienterne giver afdelingen et rent ti-tal. Antallet af patienter, der bliver genindlagt i månederne efter operationen, er desuden faldet i takt med, at indlæggelsestiden på Alloplastikafdelingen er blevet kortere. Hvis den gennemsnitlige indlæggelsesvarighed på landsplan kan forkortes til fem dage, vil der kunne spares 28.000 sengedage, svarende til 90 mill. kr. Patienter med korte indlæggelser er lige så tilfredse eller mere tilfredse med forløbet end patienter med lang indlæggelse.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.