Det bliver dyrere at køre med taxa

- men ikke helt så meget dyrere som Hillerød Taxa havde ønsket

Artiklens øverste billede
Fra i morgen bliver det lidt dyrere at sætte sig ind i en taxa i Hillerød. Arkivfoto: John Jessen Hansen

 

Fra den 1. december bliver det en smule dyrere at sætte sig ind i en taxa i Hillerød. Det er nemlig tid for den årlige takststigning i Hillerød Taxa. Som altid har der været lidt uenighed mellem Teknisk Udvalg og Hillerød Taxa om, hvor stor takststigningen skulle være. Hillerød Taxa havde ønsket en prisstigning på 4,7 procent - men Teknisk Udvalg valgte at lade taxaselskabet sætte priserne op med 2,7 procent. "Vi har valgt at tildele dem den prisstigning, som Danmarks Statistiks Taxaindeks lægger op til, nemlig 2,7 procent," siger formand for det midlertidige tekniske udvalg i Ny Hillerød Kommune, Marianne Løvdal (A). Sven Lynge, der er formand for Hillerød Taxa, forklarer, at selskabet har ønsket at sætte priserne op med 4,7 procent, fordi Hillerød Taxa har lavere takster end flåderne i de omkringliggende kommuner. "Det betyder, at vognmændene i Hillerød må give deres chauffører en lavere løn, end chaufførerne får i de øvrige nordsjællandske kommuner. Det gør det ikke nemmere at ansætte folk, og vi har vognmænd, som har problemer med at få chauffører," siger Sven Lynge. Han ærgrer sig over, at politikerne i Teknisk Udvalg ikke har lyttet til taxas argumenter for en takststigning på 4,7 procent. "Men vi laver ikke palads-revolution af den grund," siger han.

Ny lov på vej

Grunden til at Hillerød Taxa slår koldt vand i blodet er, at en ny taxilov er på vej gennem folketinget. Loven gør det muligt at samle samtlige taxaflåder i København og Nordsjælland under en fælles central. En tanke som Hillerød Taxa er varm tilhænger af. I øjeblikket er det lovpligtigt, at hver enkelt taxaselskab har eget bestillingskontor. "Bliver loven vedtaget og lykkes det at samle alle flåder i regionen, skal vi alligevel harmonisere vores takster, så alle er ens. Der vil vi formentlig kunne indhente det efterslæb, vi har i forhold til de øvrige flåder," siger Sven Lynge. Taxa havde i mandags et møde med politikerne fra det midlertidige tekniske udvalg, hvor Sven Lynge og den øvrige bestyrelse fremlagde Hillerød Taxas ønsker om at tilslutte sig en fælles central. "Vi havde et godt møde. Nu skal vi behandle sagen på et af vores kommende møder i Teknisk Udvalg, for vi skal jo afgive noget kompetence, hvis Hillerød Taxa tilslutter til et fællesregionalt taxinævn," siger Marianne Løvdal. Hun hentyder til, at det i dag er kommunalpolitikerne, som beslutter taxataksternes størrelse og antallet af taxabevillinger. Slutter taxiselskaberne sig sammen, vil beslutningskompetencen fremover ligge i det fælleskommunale taxinævn - som dog vil have repræsentanter for hver enkelt kommune. Det er endnu ikke udmøntet i kroner og ører, hvordan Hillerød Taxas takststigning fra den 1. december vil fordele sig, men formentlig stiger både grundtakst og kilometerpris lidt. Grundtaksten er i dag 33 kroner ved dagkørsel og 39 kroner ved aften- og natkørsel, i en almindelig hyrevogn med plads til op til fire personer. susanne.foldberghip.dk

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.