Nu får kvinder tilbudt screening for brystkræft

Fra årsskiftet slipper kvinder i Frederiksborg Amt for at skulle gå til lægen efter en henvisning til mammografiscreening

Artiklens øverste billede
Fra januar skal kvinder over 50 år automatisk tilbydes en screening for brystkræft. Foto Miriam Dalsgaard /Polfoto

 

Selvom brystkræftscreening er den mest sikre og præcise metode til at afsløre risikoen for brystkræft, er Frederiksborg Amt det eneste amt i landet, hvor kvinder over 50 år ikke automatisk får tilbudt denne undersøgelse. Men når Region Hovedstaden fra årsskiftet overtager sygehusadministrationen fra Frederiksborg Amt, vil samtlige sygehuse i regionen blive omfattet af et politisk krav om, at kvinder mellem 50 og 69 år skal tilbydes brystkræftscreening. "Vi har talt med alle regionerne, og vi ved, at de er i gang med at iværksætte tilbudet om mammografiscreening rundt om på sygehusene," siger afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen Ulla Axelsen. "Men de skal selvfølgelig skaffe det nødvendige udstyr, og det skulle de også gerne være i fuld gang med".

Mobil screening

Regeringen og Amtsrådsforeningen indgik allerede i juni 2005 aftalen om, at alle regioner hurtigst muligt og senest inden udgangen af 2007 skulle indføre tilbud om brystkræftscreening. Hidtil har Bornholms Regionskommune tilbudt kvinder at blive screenet for brystkræft, men nu udvides ordningen til også at omfatte Frederiksborg Amt. I forvejen er der etableret screeningsenheder i Hovedstadsregionen på Bispebjerg og Bornholms Centralsygehus, og nu åbnes enheder på Amtssygehuset Herlev, Hørsholm Sygehus samt en mobil screeningsenhed, der kan placeres forskellige steder i yderkanten af Region Hovedstaden. Frederiksborg Amts lægelige direktør, Anders Kyst, ser positivt på det nye tiltag. "Kvinderne i målgruppen bør have et ensartet tilbud om mammografiscreening i nærmiljøet overalt i den kommende Region Hovedstaden. Jeg hilser derfor både beslutningen om at etablere et stationært screeningtilbud og et mobilt tilbud til kvinderne heroppe i den nordligste del velkommen," siger Anders Kyst.

Ved biblioteket

Det mobile screeningstilbud vil blive opstillet foran biblioteker i byer som Frederikssund og Græsted og giver dermed kvinderne en kortere afstand. "Det vil formodentlig også øge deltagelsesprocenten, som også er afgørende for kvaliteten af hele screeningsprogrammet", siger Anders Kyst. Hidtil har kvinderne i Frederiksborg Amt selv måttet sørge for at få en henvisning fra egen læge for at få foretaget en rutinemæssig mammografiscreening hos en speciallæge. Lægerne i Frederiksborg Amt har endnu ikke modtaget en officiel meddelelse om, at tilbudet om gratis scanning kommer til at gælde i alle regioner fra årsskiftet..

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.