Skatteregler tvinger ansatte til at betale mere for plejehjems-mad

100 kroner om måneden for at ansatte kan spise sammen med beboerne på Sophienborg Plejecenter er for lidt, mener skattevæsenet

 

Skatteregler har sat en stopper for, at medarbejdere på Sophienborg Plejecenter kan spise sammen med beboerne for en symbolsk betaling på 100 kroner om måneden.Skattevæsenet opfatter spisningen som et frynsegode, som medarbejderne skal beskattes af - hvis ikke medarbejderbetalingen svarer nogenlunde til prisen for måltidet.Derfor har kommunen fra den 1. november følt sig tvunget til at hæve medarbejderbetalingen til 250 kroner om måneden. Og nu frygter pårørende til de ældre på plejecentret, at prishoppet vil få medarbejderne til at fravælge fællesspisningen."På demensafsnittet "Solsikken", hvor jeg ofte er på besøg, hersker der en helt enestående stemning af ro, omsorg og samhørighed. Og en meget væsentlig del af plejen på dette afsnit er fællesskabet omkring måltiderne," skriver pårørende Tove Rump i et læserbrev i Hillerød Posten onsdag.

Ikke begejstret

Hun fortsætter:"Naturligvis skal plejepersonalet spise sammen med de demente. Dette må være en del af arbejdet og burde derfor på ingen måde honoreres af plejepersonalet selv."Heller ikke Ældre- og Handicapchef i Hillerød Kommune, Maj Arctander, er begejstret for prisstigningen - eller for betalingen i det hele taget:"Vi har spurgt i Skatteministeriet, om vi ikke kunne friholde medarbejderne for betaling, fordi måltidet har et pædagogisk sigte, især i demensenhederne. Men det er der tilsyneladende ikke lovhjemmel til på ældreplejeområdet," oplyser hun.Tanken med leve- og bomiljøerne er netop, at man skal undgå institutionspræget og i højere grad skabe rammer som dem, de ældre kommer fra - et hjem, hvor man lever og bor.På Ålholmhjemmet har medarbejderne siden åbningen af leve- og bomiljøet for et år siden skullet betale 250 kroner for at spise sammen med beboerne. Og her har en del af personalet valgt madordningen fra, fortæller plejecenterleder Inge Ketelsen."Vi så gerne, at alle medarbejdere spiste sammen med beboerne, for det giver en anden hygge og dialog omkring bordet. Samtidig spejler borgere med demens sig i omgivelserne, og det kan virke motiverende for dem, hvis de ser andre spise," siger hun.Inge Ketelsen tør ikke udtale sig om årsagen til, at nogle medarbejdere vælger fællesspisningen fra.Ældre- og Handicapchef Maj Arctander pointerer, at kommunen ikke kan tvinge medarbejderne til at indgå i en spiseordning."Medarbejderne kan have personlige grunde til ikke at ønske at deltage. Måske forsøger medarbejderen at tabe sig, eller der kan være religiøse årsager," siger hun.Plejecenter Birtha Mortensen fra Sophienborg Plejecenter har ikke ønsket at udtale sig til Hillerød Posten om sagen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.