Succes med morgenvækning af elever på Hamlet

På Erhvervsskolen Hamlet har man med stor succes indført en ordning, der skal samle eleverne op, inden det er for sent

Artiklens øverste billede
Det er slut med at sove sig fra skoledagen, hvis man er elev på Erhvervsskolen Hamlet i Hillerød. Modelfoto: Polfoto

 

"Godmorgen, hvorfor er du ikke i skole i dag?". Det spørgsmål stiller uddannelses- og erhvervsvejlederne på Erhvervsskolen Hamlet i Hillerød hver morgen til mellem 30 og 45 elever. Skolen har nemlig indført systemet "Find Elev", der skal være med til at mindske fraværet - og i sidste ende frafaldet - blandt de cirka 900 elever, der er i gang med et grundforløb til en erhvervsuddannelse på skolen. Regeringen har et ønske om, at 95 procent af en årgang skal gennemføre en ungdomsuddannelse på enten det almene gymnasium, HTX, HHX, SOSU eller erhvervsuddannelserne. Det er på erhvervsuddannelserne, at der er det største frafald, og ud af de 20 procent af en ungdomsårgang, der vælger at få en håndværksmæssig erhvervsuddannelse, er det på landsplan kun 60 til 65 procent, der holder fast og gennemfører deres uddannelse. Et billede Erhvervsskolen Hamlet kan nikke genkendende til. I et forsøg på at få fat i eleverne, inden der er for sent, indførte skolen for et års tid siden ordningen "Find Elev", der betyder, at eleverne ringes op af en af skolens vejledere, hvis de udebliver fra undervisningen og ikke melder sig syge på skolens mødetelefon.

Eleverne glade

Rie Laustsen, der er uddannelses- og erhvervsvejleder på skolen, er glad for ordningen, og det er eleverne tilsyneladende også. "Når vi får fat i folk, er de faktisk meget godt tilfredse med at få en snak med os. Vi har aldrig fået nogle negative reaktioner på vores opkald, og som regel indrømmer eleverne, at de har dummet sig. Derudover kan det være en "livline" til at komme tilbage på skolen, hvis en elev har haft for mange dages fravær. Så kan et sådant opkald være det spark, der skal til for at komme i gang igen," siger Rie Laustsen. Når vejlederne får fat på elever, der pjækker eller er væk af andre årsager, tager de som regel en snak med eleven om, hvorfor han eller hun ikke er i skole. På den måde håber skolen at kunne tage fat om problemerne, inden de udvikler sig. Udover "Find Elev"-ordningen har Erhvervsskolen Hamlet også taget en række andre initiativer for at mindske frafaldet. Skolen har blandt andet oprettet tre forskellige prækvalificerende forløb eller forskoler for de elever, der har nogle specifikke problemer eller er helt uafklaret med, hvad de vil lave. Her får eleverne mulighed for at afprøve forskellige uddannelsesretninger. Skolen har en politik om, at eleverne efter 30 timers fravær får en skriftlig advarsel. Ved 60 timers fravær kaldes eleverne til en samtale med en vejleder, og hvis de udebliver fra denne samtale, bliver de udmeldt fra skolen. "Men vi vil selvfølgelig gøre alt, hvad vi kan, for at få eleverne igennem uddannelsen ved at give dem vejledning med perspektiv," understreger Rie Laustsen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.