Ny kommune koster 45 millioner kroner
Sammenlægningen af Hillerød, Skævinge og Uvelse stiger og stiger i pris. 45 millioner kroner lyder det nyeste bud på udgifterne fra borgmester Nick Hækkerup
Mindre end to måneder før Ny Hillerød Kommune er en realitet kan der hæftes et nyt og større prisskilt på fusionen mellem Hillerød, Skævinge og Uvelse.For nogle måneder siden lød vurderingen, at prisen ville blive 30 millioner kroner, fordelt over 2006 og 2007. Nu lyder det nyeste regnestykke på cirka 45 millioner kroner, heraf 25 millioner kroner i 2006.Dermed følger Hillerød tendensen for hele landet, hvor organisationen Danske Kommune har skønnet, at den samlede pris på kommunesammenlægningen nu løber op i fire milliarder kroner."Det der især koster er investeringen i fælles it-system. Desuden er der en del udgifter til at køre sammenlægningsudvalget samtidig med de to gamle byråd og til fratrædelsesordninger for medarbejdere. På længere sigt giver sammenlægningen nogle muligheder for rationaliseringer. Men ikke på kort sigt," siger borgmester Nick Hækkerup (S).
Kritik fra kommunale direktører
Hillerøds kommunaldirektør Søren Thorup og hans kollega i Frederiksværk, Michael Graatang, kritiserede onsdag i et læserbrev i Politiken, at forligspartierne bag kommunesammenlægningen ikke havde sat penge af til det ekstra arbejde, som fusionen har medført ude i kommunerne. Konsekvensen er stress og sygemeldinger, og de to direktører forudså, at overbelastningen vil lægge gift for fusionens succes de kommende år."I hele 2006 har vi mange steder administreret to kommuner parallelt med uændret bemanding. På flere områder har vi hævet produktiviteten med 100 procent. Hvor mange private virksomheder kan prale med det," spurgte de to kommunaldirektører.Hillerøds borgmester Nick Hækkerup bakker sin direktør op. Han mener også, at der burde være sat flere penge af til det praktiske arbejde med at få fusionen på plads, da kommunalreformen blev vedtaget."Fra regeringens side har man ønsket at fremstille det som om, at kommunalreformen ikke koster ekstra. Der har bare været en forventning om, at kommunerne klarer det ved at folk løber hurtigere," mener Nick Hækkerup.