De rigtig gode fødevarer

Artiklens øverste billede
Det er ikke kun myndighederne der skal sørge for at fødevarerne er i orden. Vi har også selv et ansvar for ikke kun at se på prisen, men også på kvaliteten.

Når vi køber madvarer i supermarkedet eller hos slagteren, forventer vi, at varerne er i orden, at datomærkningen passer, og at de ikke indeholder skadelige stoffer osv. Det er derfor ikke så underligt, at der bliver stor opstandelse, når det viser sig, at der bliver fusket med datomærkningen, eller hvis de frosne hindbær er inficeret med virus. Vi vil simpelthen kunne stole på, at vi ikke bliver syge af at spise de fødevarer, vi køber i butikkerne. Her har myndighederne og dermed også politikerne et stort ansvar. Men det er kun den ene side af sagen. For selv om supermarkedernes fødevarer overholder alle de krav, man med rimelighed kan stille, så er det ikke ensbetydende med, at vi danske forbrugere rent faktisk spiser godt og sundt. Usund kost giver problemer I disse år oplever vi nemlig, at der er en voksende gruppe af mennesker, som har meget usunde levevaner. Der bliver flere og flere fede mennesker, der på grund af for lidt motion og for meget slik, cola og fastfood får konstateret såkaldt gammelmandssukkersyge i en forholdsvis ung alder. Det store problem er for meget, for fed og for usund mad og for lidt motion. Værst ser det ud for den store gruppe af børn, der spiser fed og dårlig mad. Her er konsekvenserne nemlig ikke blot problemer med helbredet, men også, at disse børn får sværere ved at klare skolen. Børn, der ikke får noget ordentligt at spise, kan ikke koncentrere sig. Hjernen arbejder simpelthen ikke ret godt på en halv liter cola og et stykke wienerbrød. Det betyder, at børnene ikke får lært det, de skal i skolen. Ny madkultur Danskernes madkultur har forandret sig meget gennem de sidste 20 år, og i butikkerne kan vi købe langt flere forskellige madvarer end tidligere. Alene inden for så lille et område som mælk er der sket meget. Det startede med, at man kunne vælge mellem sødmælk og kærnemælk, hvorefter skummetmælk og letmælk udvidede mulighederne. Nu kan vi købe diverse specielle mælketyper som f.eks. minimælk, jerseymælk, økologisk mælk, ekspres-mælk og mælk fra små lokale mejerier. Vi har altså mange flere muligheder end før, men vi er ikke altid lige gode til at udnytte dem. Pris og kvalitet Vi danskere er kendte for at være prisbevidste, men når det drejer sig om gode og sunde fødevarer, er den overdrevne fokusering på priserne ikke særlig heldig. Lige som på så mange andre områder gælder det, at kvalitet koster penge. Den gode kvalitet kan sjældent købes til lavpris. Danskernes prisbevidsthed på dette område er tilmed lidt af et paradoks, idet vi aldrig før har brugt så mange penge på at indrette vores køkkener. På samme tid bruger vi en stadig mindre del af vores løn til at købe fødevarer for. Det er måske, fordi der er mange, der ser et nyt samtalekøkken som et statussymbol og et signal om, at man gerne vil prioritere familien og samværet om at lave mad, samtidig med at man måske ikke rigtigt kan eller vil finde tiden til at købe de gode råvarer og tilberede dem i det nye køkken. I de sydeuropæiske lande har man tradition for at bruge en meget større del af indkomsten på fødevarer og meget længere tid på at tilberede maden. Det er måske forklaringen på, at mange danskere kommer hjem fra en ferie i Sydeuropa og synes, at maden er fantastisk. Også vores ansvar Hvem har så ansvaret for, at så mange fødevarer i Danmark tilsyneladende har så ringe en kvalitet. Det er selvfølgelig nærliggende at skyde skylden på producenterne. Men hvis forbrugerne overvejende efterspørger den billige vare på bekostning af kvaliteten, er det ikke så underligt, at producenterne forsøger at dække dette behov. Hvis forbrugerne derimod i større omfang stillede krav om kvalitet, kunne vi måske komme ind i en udvikling, hvor de handlende konkurrerede om at tilbyde så høj kvalitet som muligt. Et sådant krav ville blive sendt videre til producenterne, som ville konkurrere om at levere den bedst mulige kvalitet. Derfor er det i høj grad et spørgsmål om, at vi alle sammen skal ændre holdning i retning af, at det vigtigste ved vores mad, ikke er prisen, men derimod at varerne er friske og sunde, og at kvaliteten er i orden. (LNB)

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.