Hvad er kemikaliestyring?

Artiklens øverste billede

Kemikaliestyring er alfa og omega for virksomheder, der håndterer farlige stoffer, men hvad er kemikaliestyring? Med kemikaliestyring i Excel får du et overblik over din virksomheds anvendelse af farlige stoffer, så du kan minimere risikoen for ulykker og skader på personale og maskineri.

Kemikaliestyring i Excel giver din virksomhed:

  • Oversigt over alle jeres farlige stoffer.
  • Opdeling af stoffer efter type.
  • Information om, hvor meget af hvert stof, I har på lager.
  • En advarsel, når I nærmer jer at have brugt halvdelen af et stof.

Introduktion til kemikaliestyring – hvad er det, og hvorfor er det vigtigt?

hvad er kemikaliestyring? Kemikaliestyring er et begreb, der dækker over den måde, hvorpå man håndterer og anvender kemikalier på en sikker og effektiv måde. Dette omfatter alt lige fra at have styr på, hvilke kemikalier, der er i brug, til at sørge for at de bliver brugt korrekt, og at de ikke udgør en fare for brugerne eller omgivelserne.

Kemikaliestyring er vigtigt af flere grunde. For det første er det med til at sikre, at der ikke sker uheld eller skader som følge af forkert brug af kemikalier. For det andet giver det bedre oversigt over forbruget af kemikalier, hvilket kan være med til at spare penge. Endelig kan det være med til at reducere negative virkninger på miljøet.

Der findes forskellige systemer og metoder til kemikaliestyring, men de fleste bygger på nogle fælles principper. Dette omfatter blandt andet identifikation af de relevante kemikalier, klassificering af disse efter farlighedsgrad, opbevaring under sikre forhold, transport i særlige beholdere, brug af beskyttelsesudstyr ved arbejde med farlige stoffer samt korrekt rengøring og bortskaffelse af rester og emballage.

Hvad er Excel, og hvordan kan man anvende det til kemikaliestyring?

Excel er et regnearkprogram, der gør det muligt at lave beregninger, tabeller og grafer. Det er et af de mest anvendte programmer til kemikaliestyring, da det giver en hurtig oversigt over stofferne i en blanding, og hvordan de påvirker hinanden. Excel kan også bruges til at beregne blandingens densitet, kogepunkt og smeltepunkt.

Kemikaliestyring i praksis – gode råd til implementering

Der findes flere forskellige måder, hvorpå man kan implementere kemikaliestyring i sin virksomhed. Et godt råd er dog altid at starte med den interne kommunikation. Medarbejderne skal være bevidste om, hvilke farer der kan være forbundet med deres arbejde, og hvordan man undgår uheld. Dernæst kan det være en god idé at lave en oversigt over alle de anvendte kemiske produkter, herunder navn, placering og eventuelle faremomenter. Endelig kan det være nødvendigt at investere i nogle tekniske hjælpemidler til styring af de kemiske produkter, for eksempel et program til registrering af ind- og udtrukne produkter.

Spørgsmålet ”hvad er kemikaliestyring?” dækker altså over mange ting, men forhåbentligt har du fået svar på de vigtigste dele af kemikaliestyring.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.