Vi køber os fra de kedelige pligter
Mange danskere vælger at bruge penge på levering af dagligvare, rengøring og måltidskasser. Nu er også udendørs vedligeholdelse som rensning af fliser, facader og græsplæner kommet med på listen, for mange vil hellere bruge tiden på alt det sjove i livet end på hus og have.
Tid kan man ikke købe for penge, men penge kan købe ydelser, der giver mere af den tid, som er en mangelvare i mange danske hjem.
Er der overskud i budgettet, betaler mange gerne for at slippe fra de kedelige, men nødvendige opgaver som rengøring, indkøb og madlavning for at få mere tid til de ting, som betyder noget i livet.
”Vi vil have tingene til at komme til os, fordi vi er pressede på tiden og prioriterer den. Mange har også erkendt, at de ikke har evnerne og derfor gerne vil betale for at få et bedre resultat, end det de selv kan frembringe, og der er der sket et kæmpe kvalitetsløft indenfor disse ydelser,” siger trend- og livsstilsekspert Mads Arlien-Søborg, der bl.a. beskæftiger sig med forbrugeradfærd.
Herhjemme er der opstået et marked for abonnementsordninger på måltidskasser, frugt og grøntsager, men også på ting som en smadret mobilskærm eller bilrude er det muligt at få skiftet hjemme hos sig selv.
”I USA er de meget længere fremme end os, når det kommer til sådanne serviceydelser, og jeg forventer, at vi kommer til at se meget mere til det,” siger Mads Arlien-Søborg.
Alle kan være med
I dag er det muligt at betale sig fra alt udendørs vedligehold, som for mange familier er en tidsrøver.
Hos Nanostone oplever Claus Møller, at flere og flere danskere vælger at betale sig fra rensning af tagrender, algerens af fliser og træterrasser samt pleje af græsplænen.
”Vi ser en tendens til, at mange vælger at udlicitere den udvendige vedligeholdelse, fordi de hellere vil bruge tiden med familien. Vores kunder er almindelige mennesker, som de travle børnefamilier i nybyggerkvarterne, der har fået deres første hus og er blevet overvældede, hvor mange opgaver og udgifter, som følger med et hus,” siger Claus Møller, der er CEO og grundlægger af Nanostone.
Nanostone er eksperter indenfor specialafrensning, overfladebehandling og vedligehold af udendørsarealer. Virksomheden tilbyder en lang række ydelser som rensning af fliser, træterrasser, tage, facader og tagrender samt professionel græspleje. Ydelserne fås som abonnementsordninger, hvor man for et fast beløb løbende får vedligeholdelse af udendørsarealerne.
”Modsat lande som USA har vi herhjemme ikke haft tradition for at udlicitere den type ydelser, fordi prisen har været for høj. Vi har udviklet et logistisk system, så vi kan planlægge arbejdet på en måde, så prisen kommer ned på et niveau, hvor almindelige mennesker kan være med,” siger Claus Møller.
Ro i krop og sind
For en gennemsnitlig pris på 495 kroner om måneden bliver udenomsarealerne vedligeholdt i forhold til årstiden.
”Hvis man selv skal i byggemarkedet og købe produkter, når man at få brugt rigtig mange penge og tid, før man finder frem til de rigtige produkter. Vi har derimod testet og forbedret vores produkter gennem 15 år,” påpeger Claus Møller.
Firmaet husker også at efterse de områder, som mange husejere forsømmer.
”Ofte er tagrenderne noget, man ikke får renset. Så bliver de stoppede og fyldte af vand, som løber ned ad husets facade, og så får man endnu en udgift. Forsømmer eller udsætter man vedligeholdelsen, risikerer man at ende med en større økonomisk hovedpine,” siger Claus Møller.
Han forventer, at firmaet i løbet af 2023 vil servicere cirka 30.000 husstande. Trods krise og stigende inflation oplever han ikke, at kunderne vælger den ydre vedligeholdelse fra.
”Jeg tror, at folk sparer på ferierejserne og vælger de hjemlige omgivelser til. Når man kommer træt hjem fra arbejde, giver det en god ro i krop og sind, at græsplænen og huset står pænt,” påpeger han.
Det samme oplever livsstilseksperten.
”I krisetider er der en tendens til, at folk får et ekstra behov for at iscenesætte sig selv og vise, at det går godt. Have og vedligehold er noget, man stadig prioriterer, og det er jo heller ikke en kæmpe udgift, som et nyt køkken er,” understreger Mads Arlien-Søborg.
Det trendy haverum
Græspleje er kommet på listen over de ting, som flere og flere husejere vælger at betale sig fra.
”Mange betaler sig allerede fra fliserens, og nu vil de gerne have græspleje med. Græsplænen udgør en stor del af husets udenomsareal, og derfor er det meget synligt, hvis den ikke ser ordentlig ud. Græs er ikke bare græs, men en videnskab. Vores greenkeepere er uddannede og nørder græspleje,” siger Claus Møller.
Nanostone opkøbte sidste år Easy-Green, som er specialiserede i netop græspleje. 6.000 kunder har allerede tegnet abonnement på at få plejet græsplænen herunder gødning, bekæmpelse af ukrudt og mos, eftersåning af bare pletter men også individuel rådgivning i, hvordan plænen skal klippes og efterbehandles.
”Haven er et trendy rum, som vi prioriterer og bruger penge på, og det er en kurve, som har været stigende i de sidste 20 år. Haven er en forlængelse af hjemmet og skal spille sammen med resten af huset,” siger Mads Arlien-Søborg.
Hos Easy-Green tæller kundekartoteket et bredt udvalg af den danske befolkning.
”Det er hr. og fru Danmark, der ikke har tid eller den fornødne viden til at passe græsset, ældre mennesker, som ikke længere kan overkomme selv at passe plænen, og unge familier, der opdager, at det stort set koster det samme at overlade plænen til os som selv at købe produkter og prøve sig frem,” siger han.
Alt efter abonnementsordning kommer der to-tre gange om året en professionel greenkeeper, som behandler og vedligeholder græsplænen.
”Så skal kunderne kun klare græsslåningen eller overlade det til en robotplæneklipper og kan bruge tiden på noget sjovere,” siger Claus Møller.
Nanostone har eksisteret siden 2008 og vækster med en hastighed, så de for syvende år i træk er blevet nomineret til Børsens Gazellepris. Virksomheden har 25.000 privatkunder over hele landet og 130 ansatte i Danmark og Sydsverige.
Læs mere om Nanostone her