Politiet og Arbejdstilsynet stoppede ikke genboens ulovlige asbestsvineri

Et østjysk ægtepar følte sig magtesløse, da hverken politiet eller Arbejdstilsynet ville rykke ud til et ulovligt og forurenende asbestarbejde hos genboen.

Artiklens øverste billede
Der blev ikke reageret, da parret henvendte sig omkring forureningen. Arkivfoto.

Da Michelle og Per Schou Andersen ikke kunne få to mænd til at stoppe med at bruge en højtryksrenser til at spule et tag hos genboen, kontaktede det østjyske ægtepar både politiet og Arbejdstilsynet. 

Men ingen af myndighederne rykkede ud på adressen i Allingåbro øst for Randers, mens det ulovlige asbestarbejde foregik i juli 2019.

Det skriver Fagbladet 3F.

En professor i folkesundhed mener, at Arbejdstilsynet bør give et påbud om straks at standse arbejde med højtryksrensning af et tag med asbest.

»De to mænd får at vide, at de skal stoppe arbejdet, men gør det ikke. Det er helt vildt. Hvis Arbejdstilsynet bliver kaldt ud til sådan noget her, så burde de komme. Så burde de have mulighed for at prioritere det, siger Torben Sigsgaard,« professor ved Aarhus Universitet på Institut for Folkesundhed – Miljø, Arbejde og Sundhed.

Risiko for flere sygdomme

Højtryksrensning af materialer med asbest er som udgangspunkt forbudt.

Ifølge Arbejdstilsynet kan indånding af asbestfibre føre til asbestose, lungekræft, lungehindekræft og fortykkelse af lungehinden samt i sjældnere tilfælde kræftsygdomme i mave og tarm.

Hverken Arbejdstilsynet eller politiet vejleder familien i, hvad de skal gøre, fortæller ægteparret.

»Vi følte det, som om at vi befandt os i Tjernobyl. Vi ringede til politiet i klar forventning om, at de ville komme at tage et kig på aktiviteterne på adressen. Jeg var dybt chokeret over, at de ikke ville sende en vogn,« siger Michelle Schou Andersen.

»Det er også klart for dårligt, at Arbejdstilsynet heller ikke kom ud på adressen og standsede arbejdet. Når myndighederne ikke reagerer på borgeres råb om hjælp, er det for let at omgå reglerne og være ligeglad med medmenneskers ve og vel,« siger hun.

Arbejdstilsynet skal føre tilsyn med asbestarbejde i Danmark.

»Arbejdstilsynet kan ikke kommentere på den konkrete kritik, idet vi generelt ikke oplyser, om vi har fået klager over konkrete arbejdsmiljøproblemer. Vi foretager altid en konkret vurdering af alle de henvendelser, vi modtager. Vurderingen omfatter både, om der skal føres tilsyn med det konkrete forhold, og om tilsynet skal gennemføres straks eller på et senere tidspunkt,« lyder det fra tilsynschef hos Arbejdstilsynet Lars Toft Pedersen i en skriftlig kommentar.

Aktindsigt i tilsynsrapporter

Fagbladet 3F har bedt Arbejdstilsynet om aktindsigt i alle dets tilsynsrapporter på adressen med asbestarbejdet. Tilsynet svarer, at det ikke har nogen akter at give aktindsigt i.

Om ægteparrets kritik lyder det fra politiinspektør hos Østjyllands Politi Brian Voss Olsen:

»Det ærgrer os naturligvis, når vi hører om borgere, der giver udtryk for, at de ikke føler, de har fået den hjælp fra politiet, som de havde forventet. Vi har desværre ikke mulighed for at udtale os yderligere i detaljer om vores dispositioner i den konkrete sag. Men det er altid ærgerligt, hvis en borger har haft en opfattelse af en mangelfuld håndtering af sagen.«

Det er ikke lykkedes Fagbladet 3F at få kontakt til de to mænd, der i december 2022 blev idømt hver en bøde på 40.000 kroner i sagen.

Det taler vi om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens østjyske tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.