Nyt »supervåben« mod indbrud på vej

Justitsminister siger god for nyt hæler-register, som alle borgere skal kunne tilgå.

Artiklens øverste billede
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) tror, at et nyt register kan blive et vigtigt redskab i kampen mod indbrud og hæleri. Foto: Jacob Ehrbahn

Et »supervåben« i kampen mod indbrud og omsætning af hælervarer, kalder den nationale indbrudsindsats Bo Trygt det i en pressemeddelelse. 

Justitsministeriet og Rigspolitiet tager del i et samarbejde om at udvikle et digitalt register over stjålne genstande. Registret er efter hollandsk forbillede og skal gøre det sværere at omsætte hælervarer og på den måde mindske omfanget af indbrudskriminalitet. 

I Holland har man i flere år haft et digitalt register, som både politi, borgere og forretninger anvender til at tjekke, om en brugt vare – fx. i forbindelse med et salg – er meldt stjålet. 

I Danmark har et digitalt register over stjålne genstande været på ønskelisten i årevis, og nu bliver der taget et stort skridt mod at indfri ønsket. 

Sammen med Bo Trygt, Forsikring & Pension og Det Kriminalpræventive Råd vil Justitsministeriet og Rigspolitiet nu tage del i at etablere et digitalt register over stjålne genstande. 

Registret skal være søgbart for borgere, virksomheder og politi, så alle kan tjekke, om en genstand er meldt stjålet.

»Når folk begår indbrud, er det som oftest ikke, fordi de selv skal bruge en halskæde eller en ny fladskærm. Så er det, fordi de har mulighed for at afsætte det. Hvis vi skal ramme indbrudstyvens motivation for at begå indbrud, skal vi gå målrettet efter at stoppe hæleriet. Jeg er overbevist om, at et digitalt register over stjålne genstande kan blive et vigtigt redskab i kampen mod hæleri og indbrudskriminalitet,« siger justitsminister Peter Hummelgaard (S).

I forbindelse med etableringen af registret skal parterne i dialog med Forbrugerrådet Tænk og virksomheder, der formidler salg af brugte varer på nettet, for at se på, hvordan et register over stjålne genstande konkret kan etableres. 

Den seneste analyse af hælermarkedet fra Det Kriminalpræventive Råd viser, at en kvart million danskere årligt køber genstande, der er stjålet fra danske hjem eller virksomheder. Samlet set omsættes der hælervarer for 2 milliarder kroner årligt. 

»I mere end 10 år har vi arbejdet for at få indført et digitalt register over stjålne genstande i Danmark. Rent kriminalitetsforebyggende vil sådan et værktøj have en vigtig betydning, for det vil vanskeliggøre kriminelles mulighed for at afsætte stjålne varer og dermed reducere tyvenes motivation for at begå indbrud. Oveni vil det øge tyvenes og hælernes risiko for at blive opdaget. Så vi glæder os meget over, at en løsning nu endelig er på vej,« siger Erik Christensen, formand for Det Kriminalpræventive Råd.

I Holland har man siden 2014 haft et digitalt register over stjålne genstande, som politi, borgere og forretninger m.fl. har adgang til. Registret, der er tilgængeligt både via en app og en hjemmeside, rummer ca. 1,8 mio. genstande og bruges flittigt – hollænderne søger i registret 200.000 gange hver måned. 

Det taler vi om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens østjyske tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

ddp

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.