Dyrlæge: »Det værste jeg har oplevet i 35 år«

Dyrenes Beskyttelse rykkede ud til et nødstedt får i en solcellepark, som viste sig at være fyldt med udmagrede eller døde får.

Artiklens øverste billede
Det var blandt andet dette syn, der mødte dyrlægen. Foto: Dyrenes Beskyttelse.

Døde og udsultede får. Får, der forsøger at føde døde lam - og på nærmeste hverken føde eller vand.

Det var synet, der mødte Dyrenes Beskyttelse, da den mødte op i en solcellepark på Lolland.

Det oplyser Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse. 

Fårene, der skulle holde græs nede, viste sig at være voldsomt udsultede, begynder pressemeddelelsen, der fortsætter med at opridse det, som Dyrenes Beskyttelse omtaler som ’grum’.

Et får lå dødt med et lam halvt ude af fødselsvejen, mens et andet måtte aflives, da det var for udmattet til at føde. Dyrenes Beskyttelse har politianmeldt ejeren af fårene. 

Dyrlægen, der blev tilkaldt, er rystet over sagen.

»Jeg har gået rundt i gummistøvler som dyrlæge i 35 år, men det er det værste, jeg har oplevet. Særligt de døde får, der har været for afkræftede til at læmme, og den ligegyldighed, der er udvist over for fårene. Ejeren af dyrene har tjent penge på arealplejen, men har i en længere periode hverken sikret dem foder eller vand, samtidig med at flere var drægtige,« siger dyrlæge Inga Stamphøj, der også har anmeldt ejeren af dyrene. 

Banal sag udvikler sig

Sagen begyndte den 25. februar i år, da Dyrenes Beskyttelses kredsformænd, som er frivillige dyrereddere, rykkede ud efter et opkald om et får, der var viklet ind i pigtråd på en mark med solceller på Lolland. 

Dyrlæge og politi blev tilkaldt. Fåret blev reddet fri fra hegnstråden, men måtte aflives på grund af skader og dårlige stand. 

Det fastklemte får viste sig hurtigt kun at være toppen af isbjerget.

Sammen med politi, dyrereddere og ejeren af marken gik dyrlægen en runde på grunden. Samtlige 30 får af i alt cirka 100 på marken, der blev undersøgt, var ved meget dårligt huld, der er fagudtrykket for udmagrede dyr. 

Føder dødt lam

Gruppen fandt to får, som er døde under læmning, mens et andet får stadig er i fødsel. 

Dyrereddere og dyrlæge forløser fåret, men lammet er dødt og ulden på fostret er løsnet, hvilket indikerer, at lammet har været dødt i over 12 timer. Fåret må efterfølgende aflives. 

Der var intet græs eller anden vegetation til føde for fårene, men udsultningen kunne let have været undgået med tilskudsfodring. Dyreredderne fandt da også en del indpakkede baller med wrap på marken, men de havde fået lov at stå og mugne. Samtidig havde dyrene dårlig adgang til vand i en mergelgrav.

Flere døde får

Dyrenes Beskyttelse fik fat i ejeren af fårene, som driver en virksomhed med naturpleje. Dagen efter var fårene fodret med hø/wrap af god kvalitet, og der var opsat en murerbalje med vand op. 

For en del får var det dog for sent, og flere får døde i den efterfølgende uge.

Dyrenes Beskyttelse har anmeldt ejeren af fårene for brud på dyreværnsloven paragraffer om blandt andet forsvarlig behandling af dyr og beskyttelse mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe. 

Der kan være tale om grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling i henhold til dyrevelfærdslovens paragraf 58.

Faldgruber ved får i solcelleparker

Dyrenes Beskyttelse har ikke haft lignende sager med solcelleparker, men opfordrer alle med besætninger af dyr i solcelleparker til at være ekstra grundige med tilsynet med dyrene.

»Det kan være meget vanskeligt at tilse en flok får i en solcellepark, da nogle dyr hurtigt kan skjule sig bag en række af paneler. Derfor kræver det ekstra tilsyn, hvis man skal holde ordentligt øje med dyrenes tilstand. Samtidig kan det være vanskeligt at fange et får, hvis det er sygt eller skadet og har brug for hjælp eller behandling,« siger dyrlæge hos Dyrenes Beskyttelse Anders Højgaard Tølbøll.


jro

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.