Finder 14 grader varm hønsesalat hos slagter: »Jeg har sagt det 1000 gange - vi retter op«
Det går op og ned for Hårby Slagteren, der nu igen har fået en sur smiley efter besøg af Fødevarestyrelsen.
Nu er den gal hos Hårby Slagteren ved Skanderborg igen.
9. februar fik stedet en sur smiley efter et besøg af Fødevarestyrelsen, og det er langt fra første gang. I 2021 indkasserede stedet tre sure smileyer, og i 2022 blev der også givet en sur smiley - dog efterfulgt af to glade.
Efter Fødevarestyrelsens besøg 9. februar i år kunne den tilsynsførende dog igen konkludere, at den var gal. I kontrolrapporten fremgår det, at det især drejede sig om rengøringen på stedet.
Det står blandt andet, at der var ansamlinger af gamle produktrester indvendigt i bund og top samt ved lister af et kølebord.
»Fliser under borde flere steder i produktionsudstyr har fedtede gule belægninger af fedt og skidt, bag ovne i produktionskøkken er der klistrede og slimede belægning af gamle produktrester, samt indtørrede fødevarer, sort ledning/isoleringsrør som går fra ventilation har belægninger af støv og skidt,« står der også i rapporten.
Flere stikkontakter og ledninger var desuden med sorte belægninger med skimmellignende vækst. Det samme gjorde sig gældende med fuger i kølerummet.
»Det gør jeg rent med det samme. Jeg synes at det er småting, det der ikke er gjort rent,« står der som svar fra virksomheden til den tilsynsførende.
Der står også, at virksomheden ønsker aktindsigt i billeddokumentationen til ovenstående.
For længe ude
Den tilsynsførende indskærpede også måden at håndtere fødevarer. Ved den tilsynsførendes ankomst hos Hårby Slagteren stod der nemlig en skål med omkring fem kilo hønsesalat på et arbejdsbord. I rapporten står der, at man maksimalt må have kølekrævende fødevarer ude af køleskabet i tre timer - og det var den tilsynsførendes opfattelse, at hønsesalaten havde stået i længere tid.
»Efter cirka 40 min passiv opbevaring på køkkenbord i produktionslokale, begynder en medarbejder at fylde crosainter med hønsesalaten. Hønsesalaten er på dette tidspunkt cirka 14 grader. Medarbejder oplyser, at salaten er lavet mellem klokken 9.00 og 10.00,« står der blandt andet i kontrolrapporten.
Der står desuden, at virksomheden ikke har lavet en risikoanalyse, der kan tage højde for lange tidsopbevaringer uden for køl.
En smule for varmt
Den tilsynsførende noterede også, at der stod to halvfyldte kasser med en kartoffel/pølseret, som var sat til nedkøling dagen før kontrolbesøget. Et indstikstermometer målte rettens temperatur til at være 10,5 grader.
»Jeg har sagt det 1000 gange. Vi retter op på procedurerne,« lød det ifølge rapporten fra virksomheden.
Hårby Slagteren blev efter besøget politianmeldt, ligesom stedet også blev pålagt to ekstra kontrolbesøg, som virksomheden selv skal betale.