El kan være årsag til stor brand

Fortsat uvist hvad der udløste onsdagens kraftige brand i Møllegade i Skanderborg Midtby

Artiklens øverste billede
Ilden fik godt fat i tagkonstruktionen, men der var i følge beredskabsinspektør Jesper Hansen på intet tidspunkt fare for at ilden ville brede sig til plejecenteret, her til venstre i billedet. Foto: Peter Eilertsen.

Det er endnu ikke klarlagt, hvad der udløste onsdagens heftige brand i en beboelsesejendom på Møllegade i Skanderborg.


"Der er en mistanke til el-installationerne på bygningens loft, men det skal teknikere nu se nærmere på," siger vicepolitikommissær i Skanderborg Politi Jens Pedersen.


I følge Jens Pedersen er der ikke tegn på, at branden skulle være påsat.


Branden berørte tre opgange i den fine gamle bygning, Haandværkerforeningens Fribolig af 1877, en to-etages bygning med delvist udnyttet tagetage, og en række familier måtte genhuses.

Tag dækket af

Store presenninger er nu lagt op over tagrummet for at beskytte ejendommen mod yderligere skader, men ild og røg har sammen med vandet fra slutningsarbejdet anrettet store skader.
I følge beredskabsinspektør Jesper Hansen fik Brand og Redning alarmen klokken 14.01.
Her er hans beretning:


"Indsatslederen ankommer efter kun tre minutter og kan hurtigt konstatere, at der er tale om en kraftig tagbrand på bygningen."
"Bygningen er fra 1877 og består af flere lejemål fordelt på 3 opgange. Det brænder kraftigt i et loftsrum i den midterste opgang, og beboerne er forgæves i gang med brandslukning."
"Som det første sikres det, at alle beboere er ude af bygningen, herefter vurderes brandens omfang og mulighed for spredning."

Røgdykkere i aktion

"Det konstateres hurtigt, at den på meldingen, afsendte normaludrykning ikke er tilstrækkelig, hvorfor indsatslederen tilkalder stigevognen fra station Skanderborg samt endnu en sprøjte fra station Ry. Der indsættes derfor to røgdykkerhold på loftet til slukning af branden, samt et røgdykkerhold og stigevognen udvendig for at begrænse brandspredningen," fortæller Jesper Hansen.


"Efter at førsteindsatsen er iværksat, konstateres det, at der kun er adgang til loftet fra den midterste opgang."
"Desværre breder branden sig via tagrygningen og truer med at sprede sig til lejlighederne i de øvrige opgange, hvilket besværliggøres af at man kun kan komme til udefra."
"Der rekvireres derfor en stigevogn fra Horsens Brand og Redning, da man her råder over en moderne lift med gode manøvreegenskaber og derfor har mulighed for at arbejde på begge sider af branden."

Begrænser skader

"Tidligt i forløbet tilkaldes også skadeservice, da brandslukningen giver noget vandskade i lejlighederne, og de går efter ankomst hurtigt i gang med at begrænse brand og vandskader, så de ramte beboere kan få reddet deres indbo og private ejendele."
"I takt med branden bliver slukket og der er styr på efterslukningen, begynder mandskabet fra Horsens og Ry at pakke. De sidste styrker forlader skadestedet lidt før klokken 20," siger Jesper Hansen.

Lang ventetid?

"Nogle af tilskuerne syntes, der gik lang tid, inden I fik gang i selve slukningen?"
"Der gik lidt tid, ja, men jeg var først på stedet og prioriterede at de første folk skulle sættes ind i pulterrummet i den midterste opgang, hvor ilden var opstået."
"Et andet hold gik som sagt i gang ude fra på bygningens bagside, og derefter får vi stigevognen, men der skal lige sættes vand på, og derefter kommer ekstra hold fra Ry og Horsens. Det er jo ferietid, og vi har ikke selv mange ekstra folk at trække på," siger Jesper Hansen.
I følge Brand og Rednings oplysninger har syv af ni familier måttet genhuses efter branden.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.