Politikere fordømmer drabsforsøget på Kurt Westergaard
Flere politikere fordømmer på det kraftigste drabsforsøget på tegneren Kurt Westergaard og en betjent fra Østjyllands Politi
Århus borgmester Nicolai Wammen fordømmer gårsdagens drabsforsøg mod muhammed-tegneren Kurt Westergaard i hans hjem i Viby.
Nicolai Wammen siger:
"Jeg fordømmer på det skarpeste det vanvittige og kujonagtige drabsforsøg mod Kurt Westergaard og en betjent fra Østjyllands Politi.
Drabsforsøgene er afskyelige og et angreb på selve demokratiet.
Jeg vil på Århus' vegne udtrykke byens fulde opbakning til Kurt Westergaard, betjenten og deres familier. Vi vil i Århus aldrig tillade, at det bliver formørkede terrorister, der skal sætte rammerne for den offentlige debat og demokratiets virke.
Terroristernes strategi om at sprede frygt og vold må bekæmpes overalt - også i Århus!
Jeg glæder mig samtidig over, at hverken Kurt Westergaard, hans familie eller politibetjenten kom noget til, og at attentatmanden er blevet pågrebet."
Også radikal fordømmelse
Også den radikale leder MArgrethe Vestager fordømmer attentat-forsøget:
"Attentatforsøget på Kurt Vestergaard er et angreb på vores frie retssamfund. Jeg er rasende over, at nogen vil forsøge et sådant mordforsøg. Sådan noget vil vi ikke have i vores land. Det hverken kan eller vil vi acceptere under nogen omstændigheder. Danmark er et frit land. Vi har ytringsfrihed, og det kan ingen ændre på," siger Radikale Venstres gruppeformand Margrethe Vestager.
"Fra radikal side fordømmer vi på det skarpeste angrebet og mine tanker går til Kurt Vestergaard og hans familie, som både i nat og tidligere har gennemgået ting, ingen burde udsættes for, slet ikke i et frit demokrati. Jeg er glad for, at det ikke gik værre, end det gjorde, selvom forskrækkelsen over at blive angrebet på livet så sandelig er slem nok," siger Margrethe Vestager.
DF kræver islamist-overblik
Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, forlanger ovenpå drabsforsøget på Kurt Westergaard et overblik over, hvor mange terrorrelaterede islamister, der har ophold i Danmark. Pia Kjærsgaard ønsker udvidede muligheder for udvisning af islamister med tilknytning til terrororganisationer samt, at de allerede eksisterende muligheder udnyttes fuldt ud. "Angrebet på Kurt Westergaard er meget uhyggeligt og virker som en brutal påmindelse om, at tidligere tiders naive indvandringspolitik gør, at vi nu har en gruppe mennesker i landet, som er villige til at bruge vold for at omvælte det danske demokrati i sin nuværende form. Vi er derfor nødt til at gøre det langt nemmere at udvise terrorister og deres sympatisører" siger Pia Kjærsgaard.
"Politiets efterretningstjeneste kender tilsyneladende til Kurt Westergaards attentatmand, hvorfor man må formode, at han er en erklæret terrorsympatisør. Jeg vil derfor forlange et overblik over antallet af den slags militante islamister i Danmark, og samtidig bede integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) redegøre for, hvilke muligheder der er for at få udvist kendte islamister til deres oprindelseslande og desuden bede hende tage initiativ til at udbygge udvisningsmulighederne," siger Pia Kjærsgaard.
Thorning: Uhyrligt angreb på demokratiet
Borgmester Nicolai Wammens partifælle og formand Helle Thorning Schmidt er også blandt de politikere, der er på banen med en fordømmelse:
- Det koldblodige attentatforsøg mod Kurt Westergaard er et angreb på det danske demokrati. Vi vil ikke acceptere, at islamistiske fanatikere tror, at de med trusler kan knægte ytringsfriheden. Hele Danmark står bag Kurt Westergaard. Alle demokratiske kræfter må tage skarpt afstand fra terrorhandlingen.
- Det er vigtigt, at politiet og PET får den bedst mulige støtte. Angrebet mod Kurt Westergaard viser, at truslen om terror mod Danmark desværre ikke kan tages alvorligt nok.
Khader hedder Kurt
"I dag hedder vi alle Kurt Westergaard,” siger integrationsordfører Naser Khader i en kommentar til attentatforsøget på den århusianske bladtegner Kurt Westergaard i aftes.
”I Danmark skal man kunne leve en tryg tilværelse uanset om man har tegnet Muhammed eller ej. Vores fremmeste opgave er at sikre danske statsborgere tryghed i Danmark. Derfor må vi se på, om det er blevet for nemt for potentielle attentatmænd at kunne agere her i landet,” siger Naser Khader.
Han understreger, at han ikke kender hele attentatmandens baggrund, men at han forventer en tilbundsgående undersøgelse af manden, hans netværk og hele hans baggrund for at være i Danmark. Viser det sig, at han har tilknytning til den somaliske terrorgruppe Al-Shabab, forstærker det Konservatives krav om at gruppen kommer på de internationale terrorlister.