Ros og eftertanke prægede årets nytårsparole
Nordsjællands Brandvæsen fejrede det nye år med skipperlapskovs og kunne se tilbage på et 2009 fyldt med alsidige, men også krævende opgaver
Den varme skipperlapskovs ventede på de sultne brandmænd fra Nordsjællands Brandvæsen, der søndag var samlet på brandstationen i Helsingør for at fejre det nye års komme med fælles nytårsparole.
Inden den første ske kunne sættes i foliebakkerne, var det dog tid til en række taler og tilbageblik fra nogle af parterne bag det fælleskommunale brandvæsen, der betjener Helsingør Kommune og den nordlige del af Fredensborg Kommune. Beredskabschef Niels Mørup lagde ud og takkede de mange tilknyttede brandfolk for deres indsats i det forgangne år. Et år, der havde budt på mange varierede opgaver løst til stor tilfredshed, men desværre også et år, der sluttede med den tragiske brand i Nivåhøj 26. december, hvor to børn på trods af brandvæsenets hurtige indsats mistede livet. På Niels Mørups opfordring blev nytårsparolen derfor indledt med et minuts stilhed for brandofrene.
"Det er sådan noget, som ingen af os ønsker at komme ud for, men vi må også sige, at med det job, vi har, så er det noget, vi kommer ud for. Det er noget, der skal bearbejdes, og det ved jeg også, at det er blevet," sagde beredskabschefen.
Heldigvis var der andre ting at glæde sig over. Blandt andet deltog Nordsjællands Brandvæsen i slukningen af den omfattende og langvarige brand på lossepladsen i Toelt, og det gav ifølge Niels Mørup gode erfaringer med samarbejdet mellem kommunerne, beredskabets parter og brandvæsenet. Fremover er der da også blevet etableret såkaldte miler i opdelingen på lossepladsen, så en tilsvarende brand formentlig ikke kan blive så tidskrævende at slukke, som det var tilfældet.
Mange blinde alarmer
Hele 728 opgaver løste Nordsjællands Brandvæsen i 2009, men omkring en tredjedel viste sig at være blinde, automatiske alarmer. Og det er både godt og skidt, for som beredskabschefen pointerede det, viser det, at flere får installeret alarmerne. De skal så bare helst ikke gå af i utide.
"Det er jo resursespild, at brandvæsenet kører til noget, når der ikke er noget," sagde han.
Men når der er noget at køre til, kan brand- eller røgalarmen være en afgørende faktor.
"En røgalarm går i gang ved selv små mængder røg og an derved redde meget. Så jeg håber, at I alle, der er til stede i dag, har installeret en røgalarm og virker som ambassadører for alarmen hos venner og familie. 100 kroner kan være forskellen på liv eller død," understregede Niels Mørup.
Flot arbejde
Det nyligt afholdte kommunalvalg betyder, at Fredensborgs nye borgmester Thomas Lykke Pedersen også måtte på talerstolen som afløser for Per Tærsbøl på formandsposten for Beredskabskommissionen. Den nye formand takkede for hvervet og skyndte sig derefter at takke de, der udfører det praktiske arbejde hver dag.
"Når man ser tilbage på det gamle år, er der først og fremmest grund til at kvittere for den kæmpeindsats, som alle de mange deltidsbrandfolk og de frivillige yder. Jeg vil gerne slå det helt fast: uden dem intet beredskab. Derfor vil jeg gerne rette en stor tak til jer for jeres engagement og professionalisme. Her kan jeg bl.a. nævne den store brand, vi i efteråret havde på Toelt losseplads. En trist historie - men beredskabsmæssigt flot udført. I det hele taget fyldte branden på Toelt losseplads en hel del sidste år. Men der er som bekendt ikke noget der er så dårligt, at det ikke er godt for noget. Således også med branden. For selvom vi selvfølgelig helst havde været den foruden, var den også en test af vores samlede beredskab. Og den viste, at vi var rustede til opgaven," lod rosen fra Thomas Lykke Pedersen.
Nogle, der må siges at være rustede, var rækken af brandfolk på deltids- eller frivillighedsplan, der havde æren af at få tildelt årsemblemer for at have været tilknyttet i henholdsvis 10 eller 20 år. Det drejede sig om Michael F. Nielsen og Michael Pedersen, der begge har været brandfolk i 20 år, mens Martin friis Jørgensen, Teddy Kongebo, Peter Stockholm, Frank B. Majgaard, Søren Lønborg Josefsen og Else-Marie Kristensen fik et emblem for ti års arbejde.